Kameo blogg

Investeringar som skapar    

Vem kan investera med crowdfunding? 5 grundläggande kriterier

Vem kan investera med crowdfunding? 5 grundläggande kriterier
Kameo Kameo Team

Crowdfunding handlar om att “folket” går samman och finansierar ett projekt. Men kan vem som helst vara med? Ja, i princip – du behöver bara uppfylla fem grundläggande kriterier!

 

Först och främst vill vi betona att kriterierna och villkoren för att investera med crowdfunding skiljer sig åt mellan olika plattformar. Detta gäller inte minst avgifter och lägsta belopp för att investera. Vissa plattformar tar t.ex. ut en viss procentsats i förvaltningsavgift och det finns de som har tiotals tusen som minsta investering.

 

Inga ekonomiska trösklar – bara några grundkrav

Vi på Kameo tycker att avgifter och höga minimibelopp skapar onödiga trösklar. Crowdfunding ska väl vara för alla, oavsett hur mycket pengar man har? Därför tar vi inte ut några avgifter alls från dig som investerare – och minsta summan för att investera är så låg som 500 kr. Däremot behöver du uppfylla följande krav:

 

  • Du är bosatt i Sverige eller Norge.
  • Du betalar skatt i Sverige eller Norge.
  • Du har svenskt eller norskt personnummer.
  • Du är inte medborgare och betalar inte skatt i USA.
  • Du är inte en person i politiskt utsatt ställning (PEP) eller närstående till sådan person.

 

Kriterierna behövs för att allt ska gå rätt till

Nu kanske du undrar varför vi har dessa krav? Kort och gott: för att allt ska gå rätt till. Kraven har att göra med att vi är under tillsyn av Finansinspektionen och de är närmast en standard i branschen.

 

Läs mer: Så funkar regleringen av fintech – juristen förklarar

 

Vårt tillstånd från Finansinspektionen kräver också att vi ska ha en viss kundkännedom om alla investerare, för att på bästa möjliga sätt kunna tillvarata dina och andra personers intressen. Därför ber vi dig att svara på några allmänna frågor när du ska registrera dig som investerare, t.ex. vilken ungefärlig inkomst du har och hur du planerar att använda plattformen (syfte, summa och tillfällen etc.).

 

Så kommer du igång med crowdfunding

Uppfyller du de fem kriterierna för att bli investerare och vill komma igång med crowdfunding hos Kameo? Allt du behöver göra är att öppna ett konto och sätta in pengar på ditt konto! Vid registreringen anger du dina person- och kontouppgifter, svarar på 12 frågor (om kriterier och för kundkännedom) och signerar med ditt mobila BankID. När du har ett konto kan du sedan göra din första insättning.

 

Välkommen till gemenskapen!

 


Kameo har tillstånd hos Finansinspektionen och är startat och finansierat av erfarna entreprenörer från Sverige och Norge. Att investera via Kameo ger en hög förväntad avkastning och god säkerhet, men det finns alltid en risk. Läs mer om avkastning och risk på kameo.se
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *