Kameo blogg

Investeringar som skapar    

Snabbguide: så väljer du rätt crowdfundingprojekt

Snabbguide: så väljer du rätt crowdfundingprojekt
Kameo Kameo Team

Det är inte alltid så lätt att välja vilka projekt man ska investera i. Hur skiljer sig de olika lånen åt? Och vilka passar just dig? Nedan ger vi dig en snabbguide över vad du ska tänka på när du jämför och vill hitta rätt investering på vår marknadsplats.

 

snabbguide

 

1. Läs summeringen

Alla våra projektsidor innehåller en översikt som ger dig en första känsla för investeringen. Där framgår det vem som ansöker om lånet, vad lånet ska användas till, vilken säkerhet som finns och vad som är projektets styrkor.

Men det du ska notera allra först är vilken typ av projekt det rör sig om, då vi förmedlar både företagslån och fastighetslån. Kanske spelar det ingen roll för dig om lånet går till ett fastighetsprojekt eller en företagssatsning och i så fall kan du raskt gå vidare till nästa steg. Om du däremot bara vill investera i en av typerna kan du börja göra dina val redan här.

 

2. Kontrollera om tidsperioden passar

Efter att ha läst översikten är det dags att kika närmre på högerspalten på projektsidan. I den hittar du lånets specifikationer i kortform, bland annat löptiden. Det är alltså under den perioden du lånar ut dina pengar och får ränta.

Löptiden kan variera mellan några månader och två år, så välj projekt som passar din tidshorisont. Kan du tänka dig att “låsa” pengarna en längre period och inte vill hålla på med smålån kanske du enbart väljer lån med en löptid på ett år och uppåt. Men om du å andra sidan gillar snabba resultat kanske du hellre investerar i kortare lån.

 

3. Väg risken mot räntan

I högerspalten på projektsidan hittar du också företagets riskbetyg och den aktuella räntan. Riskbetyget anges på en skala från A till E, där A är lägsta risk och E är högsta risk. Betyget, som baseras på externa bedömningar av kreditupplysningsföretagen UC och Bisnode samt en intern kreditmodell, påverkar sedan var räntan hamnar i intervallet 5-15%.

Precis som med andra investeringar handlar det alltså om att väga risk och avkastning emot varandra. Låt därför inte en hög ränta förföra dig utan att du har tagit med risk i beräkningen. Men se inte bara till varje enskilt lån: det viktigaste du kan göra för att minska risken i dina investeringar är att sprida dem i många olika lån och att tänka på helheten.

 

4. Bedöm hur snabbt du måste bestämma dig

Efter att ha läst summeringen och spanat in löptid, risk och ränta borde du ha en ganska bra känsla för om ett crowdfundingprojekt passar dig eller inte. Men innan du bestämmer dig för att “sova på saken” kan det vara en smart idé att kolla hur mycket av lånet som redan är tecknat. Även det ser du i högerspalten, angivet i procent, tillsammans med lånets totala belopp.

Om lånet är på flera miljoner och bara en liten del har blivit tecknat kan du unna dig lite längre tid att fundera, men om det är litet och nästan fulltecknat behöver du troligen ta ett snabbare beslut. “Nedräkningen” i högerspalten är nämligen ingen garanterad tidsfrist – du kan bara investera tills målbeloppet är nått. Och hur snabbt det går kan variera.

 

Att välja rätt crowdfundingprojekt handlar alltså om att skaffa sig överblick över några få, men viktiga, faktorer som skiljer lånen åt. Så kom ihåg: summering, löptid, riskbetyg, ränta och nuläge – det är vad du ska kolla på när du spanar in våra aktuella lån.

 

Psst!

Skulle du vilja ha mer information om ett lån, kolla in fliken “Projekt”. Allt du behöver göra är att logga in. Och är du inte redan registrerad kan du enkelt öppna ett konto på några minuter.

 


Kameo har tillstånd hos Finansinspektionen och är startat och finansierat av erfarna entreprenörer från Sverige och Norge. Att investera via Kameo ger hög avkastning och god säkerhet, men det finns alltid en risk. Läs mer om avkastning och risk på kameo.se
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *