Kameo blogg

Investeringar som skapar    

Så skapar du en diversifierad investeringsportfölj

Så skapar du en diversifierad investeringsportfölj
Kameo Kameo Team

Ett sätt att undvika att ta alltför stora risker när du investerar är att se över vilka marknader, vilken form och vilka branscher du väljer. Här ger vi dig en översikt på hur du kan tänka för att skapa en diversifierad investeringsportfölj.

 

Lägg inte alla ägg i en korg! Ett gammalt uttryck som kan vara till hjälp när du investerar. Att skapa en diversifierad portfölj handlar om att sprida risker och därmed undvika att bli sårbar mot skiftningar på marknaden. Såklart finns det inga investeringar som är riskfria – men det kan ändå vara till hjälp att se över vilka marknader, vilken form och vilka branscher du investerar i för att undvika ett onödigt stort risktagande.

 

Investera på olika marknader

Det första du kan göra är att se över vilka olika marknader du vill investera i: Sverige, Europa, Asien, Nordamerika – här finns det mycket att välja på! Det kan t.ex. vara en god idé att sprida riskerna genom att spara pengar i en fond som investerar globalt, eller i alla fall att spara i några olika fonder på olika börser. Dock kan det vara viktigt att titta på andra parametrar också, eftersom börsen i olika länder ibland följer varandra.

 

Välj form att investera i: aktier, fonder, crowdfunding

Utöver att titta på vilka olika marknader man investerar i kan man också se över i vilken form man investerar. Är det aktier, fonder eller crowdfunding som passar dig bäst? Vill du ha kontroll över investeringarna själv och bestämma både vilket projekt eller vilken summa som passar dig? Beroende på hur tidigt du vill investera och vilken förväntad avkastning du ser framför dig kan aktier, fonder eller crowdfunding passa.

 

När det gäller investeringsslag kan du sprida riskerna genom att spara i en fond jämfört med att enbart handla med en aktie. Det finns också olika sorters fonder, några exempel är räntefonder eller indexfonder, fonder som fokuserar på en marknad, endast tillväxtbolag eller en viss bransch. När det gäller crowdfunding finns både aktiebaserad och lånebaserad att välja mellan.

 

Intresserad av crowdfunding och vill veta om det kan vara någonting för dig? Läs “Så vet du om lånebaserad crowdfunding är rätt för dig”

 

Se över vilka branscher du investerar i

När du har sett över vilka marknader och vilken form du investerar i – då är det dags att titta på branscher. Det säger sig kanske självt att man inte bör lägga allt sitt kapital i en bransch – framförallt för att världen är så föränderlig som den är just nu. När som helst kan det ju komma en disruptiv produkt eller tjänst som förändrar en bransch.

 

Nu har du fått några aspekter att tänka på när det gäller att skapa en diversifierad investeringsportfölj. Men exakt hur många olika typer av aktier, fonder eller crowdfundingprojekt du ska investera i för att skapa den optimala portföljen för dig väljer du givetvis själv. Lycka till!

 

Läs mer:
Så mycket – eller lite – ska du investera i crowdfunding
Snabbguide: så väljer du rätt crowdfundingprojekt

 


Kameo har tillstånd hos Finansinspektionen och är startat och finansierat av erfarna entreprenörer från Sverige och Norge. Att investera via Kameo ger en hög förväntad avkastning och god säkerhet, men det finns alltid en risk. Läs mer om avkastning och risk på kameo.se
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *