Kameo blogg

Investeringar som skapar    

Så skapar du en bra blandning i sparandet

Så skapar du en bra blandning i sparandet
Kameo Kameo Team

Det är viktigt att ha en bra blandning när det gäller sparande för att inte bli alltför känslig för förändringar på marknaden. Bra punkter att tänka igenom är tidsaspekten, vilken sorts värdepapper man väljer samt vilka branscher och geografiska områden man riktar in sig mot. Här får du några tips på vad du ska tänka på!

 

Det pratas ofta om ett “portföljtänk” när det gäller investeringar, men vad innebär det egentligen? Och vad är diversifiering? Att tänka på sitt sparande som en portfölj innebär att man ser över olika sorters värdepapper och sparande och inte enbart väljer en sort. Det finns flera fördelar med att ha ett portföljtänk: man sprider risker och blir inte lika känslig för konjunkturförändringar. Diversifiering handlar om i princip samma sak, att man sprider sitt sparande och inte bara koncentrerar sig på en sorts aktie eller fond exempelvis.

 

Tänk igenom tidsaspekten

Du behöver anpassa ditt sparande efter den tidshorisont du tänker dig. Vill du spara till pensionen eller kommer du att behöva pengarna snart? Hur mycket tillväxt förväntar du dig och hur kommer du att tänka vid en nedgång respektive en uppgång på marknaden? Vill du ha hög tillväxt på kort tid behöver du förmodligen välja värdepapper med högre risk, till skillnad från om du kan vänta en längre tid och då till en lägre risk.

 

Överväg olika sorters värdepapper

Värdepapper är ett samlingsbegrepp för bland annat aktier, fonder och obligationer. De olika sorterna är förknippade med lite olika risknivå och därför kan det vara bra att fundera över hur engagerad och inläst du är. Hur mycket tid vill du lägga på att sätta dig in i olika företag och hur det går för dem, samt följa upp löpande? Vill du lägga ner stora summor eller mindre?

 

Titta på olika branscher

Det kan också vara bra att inte ha alla sina värdepapper i en bransch utan att sprida investeringarna över olika branscher och verksamhetsområden. Det sker många förändringar i omvärlden idag och ibland inträffar någonting, t.ex. en ny teknik tas fram, som påverkar en specifik bransch väldigt mycket. För att bli mindre sårbar mot förändringar är det därför bra att ha värdepapper i olika branscher.

 

Sprid sparandet över olika geografiska platser

Precis som i stycket ovan handlar det här stycket om att sprida risker och inte bli sårbar för förändringar. Ibland händer någonting som påverkar ett land eller en region och då är det bra att ha övervägt den risken i förväg. T.ex. bör man inte enbart investera i bolag som är verksamma i enbart Sverige eller Europa utan ha en bra spridning även geografiskt.

 

Vill du komplettera ditt sparande med crowdfunding i svenskt bostadsbyggande? Läs mer om oss här!

 


Kameo har tillstånd hos Finansinspektionen och är startat och finansierat av erfarna entreprenörer från Sverige och Norge. Att investera via Kameo ger en hög förväntad avkastning och god säkerhet, men det finns alltid en risk. Läs mer om avkastning och risk på kameo.se
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *