Kameo blogg

Investeringar som skapar    

Så jämför du olika räntor i 6 enkla steg [del 2]

Så jämför du olika räntor i 6 enkla steg [del 2]
Kameo Kameo Team

Har du också tröttnat på sparkonton med 0 % i ränta? Då kanske du har börjat jämföra olika alternativ och upptäckt att det är något av en djungel där ute. För räntan är inte bara en siffra – nej, tillsammans med den kommer olika villkor. Men tar du det steg för steg blir det lekande lätt att jämföra!

 

I blogginlägget ”Vad är en bra ränta? Jämför i 6 enkla steg [del 1]” gick vi igenom de tre första frågorna du behöver för att jämföra olika räntor. Här kommer den andra delen och dess tre steg:

 

4. Gäller insättningsgarantin?

I vissa fall gäller en statlig insättningsgaranti för pengarna du sparar hos banken eller hos andra kreditmarknadsbolag. Men när gäller garantin och vad innebär det egentligen? Konsumenternas.se skriver så här:

“Insättningsgarantin gäller för sparkonton hos banker och kreditmarknadsbolag. Garantin innebär att du får tillbaka dina insatta sparpengar (dock högst 950 000 kr) om banken eller kreditmarknadsbolaget går i konkurs eller om Finansinspektionen beslutar att garantin ska tas i anspråk.”

Det finns alltså konton med insättningsgaranti och konton utan insättningsgaranti. Ditt konto hos Kameo, som är ett klientmedelskonto hos Nordea eller DNB beroende på vilket land du bor i, omfattas av insättningsgarantin. Men när du investerar i ett projekt och vi lånar ut pengarna till ett företag upphör den – istället träder pantbrev och borgen in som säkerhet.

 

5. Får du fria eller begränsade uttag?

Ytterligare en sak som kan skilja olika sparalternativ åt är dina uttag. “Fria uttag” innebär att du får sätta in pengar och ta ut pengar hur många gånger som helst, när som helst. Begränsade uttag kan t.ex. innebära att du bara får göra uttag ett visst antal gånger och/eller över vissa belopp.

 

6. Vad är den effektiva räntan?

Den ränta som står angivet på ett sparkonto eller annat sparalternativ brukar kallas nominell ränta. Men ibland skiljer sig den nominella räntan från den verkliga räntan, s k effektiv ränta. Det kan till exempel bero på om räntan beräknas per år eller vid villkorstidens slut.

Eventuella risker kan också komma att påverka vad den effektiva räntan blir. Vi på Kameo erbjuder 5-15 % i årsränta beroende på företagets kreditbetyg, men den förväntade avkastningen blir mellan 4,9 och 12,6 %.

 

Med hjälp av svaren från de sex frågorna blir det tydligt hur olika räntor skiljer sig åt. Därmed kan du också hitta det sparalternativ som passar dig bäst – och få mer pengar i plånboken!

 


Kameo har tillstånd hos Finansinspektionen och är startat och finansierat av erfarna entreprenörer från Sverige och Norge. Att investera via Kameo ger en hög förväntad avkastning och god säkerhet, men det finns alltid en risk. Läs mer om avkastning och risk på kameo.se
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

2 responses to “Så jämför du olika räntor i 6 enkla steg [del 2]

  1. ”Ditt konto hos Kameo, som är ett klientmedelskonto hos Nordea eller DNB beroende på vilket land du bor i, omfattas av insättningsgarantin.”

    Borde man som Investerare få ränta på dom insatta pengarna på klientmedelskontot? Jo det tycker jag, man har ju 0% om man inte investerar i ett projekt och det kanske tar ett tag samt att man då inte heller vill ha pengar på det kontot.

    1. Hej Torbjörn! Vi lägger upp allt fler projekt på vår marknadsplats och målet är att investerarnas pengarna inte ska behöva befinna sig på klientmedelskontot någon längre period. Men om det av någon anledning skulle vara så att en investerare inte har något projekt att låna ut pengar till och hellre vill investera dem någon annanstans, kan personen när som helst begära en utbetalning från klientmedelskontot. Mvh Johanna

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *