Kameo blogg

Investeringar som skapar    

Så får du ett sparande anpassat till dina personliga förutsättningar

Så får du ett sparande anpassat till dina personliga förutsättningar
Kameo Kameo Team

Vilket mål du har med ditt sparande, tidshorisont och risknivå påverkar vilken typ av sparande som passar dig bäst just nu. Här går vi igenom några viktiga frågeställningar att utgå från när du anpassar ditt sparande till dina personliga förutsättningar.

 

Att spara är en viktig del av att ha en ekonomi i balans – men det innebär inte att alla har samma förutsättningar eller mål med sitt sparande. Fundera över vad du vill ha och behöver och utgå från det när du lägger upp ditt sparande.

 

Vad har du för mål med ditt sparande?

Sparar du till en ny tv, en resa eller till pensionen? Eller vill du bara ha en buffert så att du kan känna dig trygg om någonting oförutsett skulle hända? Vad du har för mål med styr vilken sparform, vilken tidshorisont och vilken risknivå du ska välja. Utöver att ditt mål kan vara vägledande i vissa val kan det också vara bra att ha en tydlig vision. Det gör att du lättare hittar motivationen att avstå från någonting till förmån för ditt sparande om det skulle behövas. Att ha en tydlig målbild gör också att sparandet känns roligare – eftersom du kommer lite närmre för varje månad som går.

 

Fundera över tidshorisonten

Tidshorisonten styrs bland annat av vilket mål du har. Du behöver också avgöra hur mycket du kan lägga undan varje månad kontra hur snabbt du vill uppnå ditt mål. Snabbmakaroner och ketchup i ett halvår för att snabbt uppnå det du vill eller behöver du fortfarande en after work på fredagarna för att sätta lite guldkant på tillvaron?

 

Vilken risk är du beredd att ta?

Vilken risknivå du väljer beror dels på tidshorisonten, men faktiskt också på hur du är lagd som person. Oroar du dig lätt när en fond du sparar i gått ner några procent eller tänker du att det är dags att lägga in lite extra pengar nu när det ändå är billigare? Generellt kan också sägas att ju längre tid man sparar under, desto mindre känslig blir man för tillfälliga förändringar på marknaden.

 

Personligheten påverkar mer än vad man vill tro

Vilket sparande du väljer bör också styras av vad du själv känner är roligt att följa upp. Är du intresserad av en viss bransch eller en viss form att spara i? Gillar du att prova på nya sparformer eller väljer du mer traditionella sätt att spara på? Eller tycker du att sparande borde vara som en påse lösgodis – en blandning av sött, salt, surt och hårt? Oavsett är det bra att ha självinsikt och välja ett sparande som passar din personlighet (det finns lämpliga sparformer även för den som är ganska ointresserad).

 

Känns det tungt att sätta sig in i alla sparformer och tänka igenom en strategisk plan för ditt sparande? Då kan det vara idé att prova att sätta undan en liten slant per månad. Ibland är det viktigaste att komma igång med sparandet, och inte vilket form eller sparhorisont man tänker sig.

 

Läs mer:  ”3 frågor som avgör hur du bör investera

Läs mer: ”Olika typer av investerare – vilken är du?

 


Kameo har tillstånd hos Finansinspektionen och är startat och finansierat av erfarna entreprenörer från Sverige och Norge. Att investera via Kameo ger en hög förväntad avkastning och god säkerhet, men det finns alltid en risk. Läs mer om avkastning och risk på kameo.se
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *