Kameo blogg

Investeringar som skapar    

Sprid risken genom att diversifiera din portfölj!

Sprid risken genom att diversifiera din portfölj!
Kameo Kameo Team

”Diversifiera din portfölj!”

Du har säkerligen hört den uppmaningen hos banken, av din finansintresserade granne eller genom kvällspressens ”3-steg-för-att-bli-rik”. Men vad betyder det? Det är lätt att bedyra att man minskar risken att förlora allt sitt kapital genom att sprida sina risker, och rent teoretiskt är det ju svårt att hävda motsatsen. Men likt alla komplexa fenomen är inte finansiella investeringar något undantag, det finns sällan ett enkelt svar. Vad vi kan konstatera är att risken att förlora hela ditt kapital är mindre om du inte har ”allt” på samma ställe.

Till exempel, hela ditt kapital består av ca 10 000 svenska kronor. Hade du investerat dessa i Hennes & Mauritz-aktier den 6 april 2015 hade du fått betala 358 kronor per aktie, du hade då fått 28 stycken aktier, till kursen 358 kronor/aktie. Nedgången börjar så sakteliga, men du hoppas att trenden ska vända och behåller din andel. Idag, 16 mars 2018, bestämmer du dig till slut för att sälja, nu till en kurs av 132 kronor. För dina 28 stycken aktier får du nu ungefär 3700 kronor. Du har då gjort en förlust på 6300 kronor, eller ca 60% om du så vill.

Poängen med att sprida risker är att undvika och minimera förluster. Men bara för att man väljer att investera i olika företag eller marknader innebär det inte per automatik att en förlust inte kan ske. Det är, och kommer alltid vara, av största vikt att investera i bolag du tror på och samtidigt kan grunda dina argument i fakta.

Utvecklingen går framåt

Digitaliseringen har lett till att vi privatpersoner har getts möjligheten att vidga våra vyer vad det gäller investeringsmöjligheter. Det är idag inget konstigt med att handla aktier på amerikanska börsen, eller varför inte i sydafrikanska eller japanska bolag?

Har du någon gång varit i kontakt med en börsmäklare eller någon typ av finansiell rådgivare är förmodligen detta inte några nyheter. Väletablerade instanser som Avanza och Nordnet sköter ofta hela proceduren åt dig och du tänker knappt på att du handlar aktier i en annan valuta. Riskspridning genom att placera aktier på olika marknader är alltså relativt lättillgänglig. Genom att höja blicken mot andra länder och marknader minskar också risken för oss om svenska bolags ekonomiska situation skulle försämras. Vi har då diversifierat oss mot att ett lands eventuella ekonomiska utmaningar ska dra vår ekonomi i botten.

Men varför inte ta denna idé och applicera på något annat än aktier? Genom Kameo kan du investera i fastighetsprojekt på den svenska marknaden, men utöver detta även utanför Sveriges gränser, närmare bestämt i vårt kära grannland Norge! Själva investeringen sker på samma sätt som för svenska projekt. Du lånar ut en summa som du själv anser lagom, och får sedan en förutbestämd ränta varje månad tills löptiden är slut och du får tillbaka hela din investering. Det som krävs av dig är att du skapar ett norskt konto på vår plattform, tjänsterna är integrerade och du kan hela tiden följa båda kontona från samma översikt. Att investera genom Kameo innebär inte enbart att du får möjligheten att sprida risken mot en annan nationell marknad, utan också att du diversifierar din portfölj genom en annan sparform.

Men, ha alltid i åtanke att investera via Kameo innebär en risk, som kan påverka din avkastning.

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *