Kameo blogg

Investeringar som skapar    

Råvindskonvertering – lösningen för tätbebyggda stadsdelar?

Råvindskonvertering – lösningen för tätbebyggda stadsdelar?
Kameo Kameo Team

Stockholms innerstad är en populär plats att bo på. I slutet av 2017 samsades totalt 346 538 invånare på en yta av 4 776 hektar vilket ger en befolkningstäthet på 9688 invånare/km2. Jämförelsevis bor det alltså fler människor i Stockholms innerstad än i hela Malmö kommun (336 226 personer år 2018), däremot var dessa utspridda över 7175 hektar och motsvarar ca 4700 invånare/km2.

Utifrån alla siffror i stycket ovan kan vi utläsa att Stockholms innerstad är ett tätbebyggt område med hög andel personer per kvadratmeter. I andra delar av landet kan en hög efterfrågan av bostäder mötas genom att exploatera nya områden. Områden likt Stockholms innerstad, med få eller snarare obefintlig andel oexploaterade ytor krävs kreativitet och skicklighet för att hitta lösningar på en ökad efterfrågan. Råvindskonvertering har visat sig vara ett sätt frångå att bygga på bredden och istället utnyttja existerande fastigheter. Tillvägagångssättet för ett antal låntagande bolag hos Kameo har varit att förvärva en råvind som dittills brukats som förråd eller liknande och därefter i samråd med befintlig bostadsrättsförening utveckla ytan till bostadsrätter. Som namnet avslöjar ligger dessa bostadsrätter högst upp i fastigheten, vilket kan resultera i unika och speciella bostadsrätter. Samtidigt ställer det krav på bolaget som skall utveckla ytan.

Kameo har totalt haft fyra olika råvindsutvecklare som låntagare, i slutet av augusti fick vi möjlighet att besöka en av dessa på Alströmergatan i Stockholm. Detta var i anslutning till bolagets första lån genom Kameo, nu är det dags för nästkommande tranche, nedan återfinns bilder tagna i augusti under besöket.

Sedan dess har det hänt en hel del. Vi mottog alldeles nyligen uppdaterade bilder.

Planerad inflytt är preliminärt i februari 2019. Vi följer utvecklingen med spänning och tackar för ett trevligt besök!

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *