Kameo blogg

Investeringar som skapar    

Priserna sjunker på bostadsmarknaden

Priserna sjunker på bostadsmarknaden
Kameo Kameo Team

De senaste åren har de svenska bostadspriserna skjutit i höjden. Men utvecklingen de senaste månaderna visar att priserna är på väg nedåt – både när det gäller bostadsrätter och villor.

De stigande priserna på bostadsmarknaden de senaste åren har knappast undgått någon. I somras rapporterade Svensk Mäklarstatistik en ökning med över sju procent de senaste tolv månaderna. Nu är priserna på väg ner och i hela landet pekar trenden just nu på sjunkande bostadspriser, enligt Svensk Mäklarstatistik.

Vad beror den plötsliga vändningen på?

Det stora utbudet på dagens bostadsmarknaden är den huvudsakliga faktorn. Köparna har mer att välja på och tar längre tid på sig innan köpbeslut fattas. Det leder till att säljarna anpassar sig efter den hårda konkurrens som råder på marknaden och pressar priserna nedåt. Antalet affärer ökar däremot – vilket visar att utbudet av såväl köpare som säljare är stort. Dessutom har allt fler köpare börjat röra sig bort från innerstadens skenande priser och bosätter sig i utkanten av städerna där priserna alltjämt är lägre.

 

Med prissänkningar på såväl bostadsrättsmarknaden som villamarknaden är det läge för investeringar lagom till det nya året. Huruvida priserna fortsatt kommer att sjunka är naturligtvis svårt att sia om men med en generell prisökning i riket och i många av storstäderna kan priserna snabbt stegra igen.

 

Sett över tolv månader har priserna i våra tre största städer endast sjunkit i Stockholm. I både centrala Stockholm och Stor-Stockholm har priserna på bostadsrätter sjunkit med två respektive fyra procent det senaste året. Bostadsrättspriserna ökar mest i Malmö där Stor-Malmö noteras för en ökning med hela tolv procent och i Göteborg ligger ökningen på mellan fem och åtta procent.

 

Med tanke på den ökning som vi har sett den senaste tiden är det förväntat att priserna skulle sjunka, menar experterna. Samtidigt kan man på flera håll läsa att prognosen är att prisfallet kan hålla i sig ett tag och att kurvan fortsätter peka nedåt.

 

Med hög efterfrågan på marknaden och sjunkande priset är det ett perfekt tillfälle för fastighetsinvesteringar! Registrera dig som investerare och investera i våra fastighetsprojekt!


Kameo har tillstånd hos Finansinspektionen och är startat och finansierat av erfarna entreprenörer från Sverige och Norge. Att investera via Kameo ger en hög förväntad avkastning och god säkerhet, men det finns alltid en risk. Läs mer om avkastning och risk på kameo.se
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *