Kameo blogg

Investeringar som skapar    

Därför blir dina investeringar säkra med pantbrev och borgen

Därför blir dina investeringar säkra med pantbrev och borgen
Kameo Kameo Team

Nästan alla lån som vi på Kameo förmedlar är säkerställda med pant i fastigheter eller någon form av borgen. Men vad innebär det i praktiken? Här förklarar vi vad pantbrev och borgen egentligen är och hur det funkar som säkerhet för dina investeringar.

 

Pantbrevet ger dig rätten till fastigheten

Ett pantbrev, eller bottenpantbrev som det också kallas, kan förenklat beskrivas som en symbol för en fysisk fastighet. Brevet utfärdas nämligen när någon gjort en inteckning i en fastighet hos Lantmäteriets fastighetsinskrivning och kan sedan lämnas som pant för att få lån. Det går ju inte att lämna in själva fastigheten!

Ett pantbrev är alltså knutet till en viss fastighet och den som har brevet är också den som har säkerheten. Men det är inte bara själva dokumentet som behövs, utan det krävs också en så kallad pantförskrivning. Pantförskrivningen är själva “överenskommelsen”, som nästan alltid innebär att panten har ställts som säkerhet från en låntagare till en långivare, med förpliktelsen att betala tillbaka ett lån.

Så hur kan det funka i praktiken? Jo, ett fastighetsbolag kan till exempel lämna ett pantbrev till banken eller Kameos långivare för att få ett lån. Om bolaget sedan inte skulle kunna betala sitt lån och fastigheten måste säljas är det innehavaren av pantbrevet (banken eller investerarna) som får pengarna. Och det är därför pantbrev utgör en säkerhet för långivaren.

 

Borgen ser till att någon annan betalar

Inom juridiken innebär borgen att en person åtar sig ekonomiskt ansvar för någon annan. Borgen kan tecknas för alla typer av avtal och gälla såväl privatpersoner (personlig borgen) som företag (vanligen moderbolagsborgen). Men i grund och botten handlar det om att den som blir borgensman för en person eller ett företag ska betala det som personen/företaget inte kan betala. På så sätt kan borgen användas som säkerhet för till exempel långivare: om låntagaren inte kan betala sitt lån får borgensmannen betala istället.

Hur snabbt en långivare kan kräva pengar från en borgensman beror dock på vilken typ av borgen som är tecknad. Den som kallas “enkel borgen” är mer omständig och därför är så kallad proprieborgen, som gör det möjligt för långivaren att kräva borgensmannen på pengar direkt, den vanligaste hos banker och andra kreditgivare.

Låt oss ta ett exempel på hur borgen kan användas som säkerhet vid ett lån: Ett fastighetsbolag ansöker om ett lån hos banken eller hos Kameos långivare och lämnar en moderbolagsborgen. Om bolaget sedan inte skulle kunna betala tillbaka sitt lån kan långivaren (banken eller Kameos investerare) kräva moderbolaget på pengarna istället.

 

Så funkar pantbrev och borgen hos oss på Kameo

Pantbrev och borgen ökar alltså sannolikheten att du som långivare får tillbaka de pengar som du lånat ut, om ett företag skulle hamna i betalningssvårigheter. Men hur går det till hos oss på Kameo? Vid en eventuell obeståndssituation (även kallat default) med en låntagare lämnar vi över ärendet till en advokat som får driva en kravprocess, med syfte att säkra så stor återbetalning från företaget som möjligt. Det är i denna kravprocess som ställda säkerheter, till exempel pantbrev och borgen, “löses in”. Vilka summor det resulterar i varierar, men statistiskt sett räddas i genomsnitt ca 70 % av en förfallen skuld vid realisering av pantbrev och borgen.

 

Alla investeringar innebär en risk för dig som investerare, men den kan minimeras med exempelvis pantbrev och borgen. Därför är våra lån ofta säkerställda med just dessa saker. Vi tycker nämligen att det ska vara tryggt och enkelt att investera!

 

Läs mer: Så arbetar vi för att göra dina investeringar säkra

 


Kameo har tillstånd hos Finansinspektionen och är startat och finansierat av erfarna entreprenörer från Sverige och Norge. Att investera via Kameo ger en hög förväntad avkastning och god säkerhet, men det finns alltid en risk. Läs mer om avkastning och risk på kameo.se
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *