Kameo blogg

Investeringar som skapar    

Onödigt (men kul) vetande om crowdfunding

Onödigt (men kul) vetande om crowdfunding
Kameo Kameo Team

Crowdfunding – ett nytt fenomen. Eller? I den här artikeln får du veta några roliga fakta om crowdfunding och dess bakgrund.

 

Crowdfunding är en finansieringsmodell som funnits länge, men anledningen till att den har expanderat och blivit vanligare beror på att vi befinner oss i digitaliseringens era. Allt fler får tillgång till möjligheten att finansiera sina affärsidéer och nå ut till en bredare mängd investerare. Det finns mycket kring crowdfunding som fenomen som är både intressant och roligt att kunna!

 

1. Det är en gammal affärsmodell

Det är kanske svårt att tänka sig såhär i en värld av digitalisering, men crowdfunding har anor ända bak till 1600-talet. Från början användes crowdfunding som ett sätt att finansiera böcker som då var dyrt att trycka upp: när tillräckligt många hade förbokat en bok kunde författaren övertyga en investerare om att det kunde bli välinvesterade pengar. Även senare har offentliga insamlingar skett för att anlägga parker och även för att producera Bollywood-filmer.

 

2. Kärt barn har många namn

Vi använder ordet crowdfunding men även gräsrotsfinansiering är ett vanligt ord, särskilt när de svenska myndigheterna får välja. Folkfinansiering och massfinansiering är andra ord som också förekommer, bland annat i svenska medier.

 

3. Kan användas som ett strategiskt verktyg för nya affärsidéer

Utöver att få in investering till nya produkt- eller affärsidéer kan en lyckad crowdfunding-kampanj vara ett strategiskt verktyg för att lansera sin produkt eller idé på marknaden. Genom crowdfunding-kampanjen gör man sig känd inför en bred målgrupp. Dessutom: finns det personer som är villiga att investera betyder det troligtvis att de gillar produkten/idén och därmed att det finns en betalningsvilja.

 

4. Vanligt för produkter på konsumentmarknaden

Crowdfunding är en metod som lämpar sig väl för produkter som riktar sig mot en konsumentmarknad, bland annat på grund av skäl som anges i punkten ovan. Lyckas man få personer att upptäcka och gilla ens produkt eller idé har man redan sina varumärkesambassadörer säkrade när det är dags att ge sig ut på marknaden!

 

5. Frihetsgudinnan är ”crowdfundad”

Det handlar om ett av världens mest kända crowdfundingprojekt – Frihetsgudinnan. Frihetsgudinnan var en diplomatisk gåva till USA från Frankrike. Men, när Frihetsgudinnan kom till USA behövde hon någonting att stå på. Plattformen som man kom fram till skulle byggas för detta ändamål krävde extern finansiering, och under några månader samlade man in summan som krävdes. Att det rör crowdfunding för att finansiera just ett byggnadsprojekt gör att hjärtat slår lite extra för oss på Kameo!

 

Känner du att crowdfunding verkar vara ett roligt sätt att spara för dig? Nyfiken på någon av våra aktuella lån? Klicka här!

 


Kameo har tillstånd hos Finansinspektionen och är startat och finansierat av erfarna entreprenörer från Sverige och Norge. Att investera via Kameo ger en hög förväntad avkastning och god säkerhet, men det finns alltid en risk. Läs mer om avkastning och risk på kameo.se
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *