Kameo blogg

Investeringar som skapar    

Låt dig inte luras! 5 psykologiska tankefel att undvika när du investerar

Låt dig inte luras! 5 psykologiska tankefel att undvika när du investerar
Kameo Kameo Team

 

Historiska händelser är inte alltid rättvisande när det gäller att försöka förutse framtiden, det är viktigt att själv skapa sig en uppfattning om de branscher man planerar att investera i samt att ta tillfället i akt att skapa en diversifierad portfölj. Det är några lärdomar du får genom att läsa veckans inlägg.

 

Vi vill gärna tänka att vi fattar rationella beslut och att de beslut vi fattar är baserade på objektiv fakta. Dock är det svårt att inte dras med och att lyssna på experter eller andra personer i ens omgivning. Vi går igenom några tankefel att undvika när du investerar.

 

3. Du bedömer framtiden efter vad som har hänt historiskt

 

Visst kan man lära sig av historien och tidigare händelser men det är också mycket som är situationsberoende. En affärsmodell som inte fungerade för fem år sedan kanske har utvecklats till en blomstrande affär nu, för att marknaden och framförallt världen runt omkring har förändrats. Någonting som var en lönsam affär för 10 år sedan kanske är gammal teknik nu gamla nyheter nu. Därför är det viktigt att alltid bedöma sina investeringar efter hur det ser ut på marknaden just nu.

 

2. Du litar blint på experter

 

Visst är det bra att det finns experter, men det är knappast en garanti för att man vet vad som kommer hända i framtiden. Det är absolut bra att lyssna på och ta in synpunkter från personer som är pålästa inom ett visst område. Dock är det en fördel att själv förstå vad det är man investerar i och hur investeringen kommer att förvaltas.

 

3. Du tror att du måste veta allt själv för att kunna investera

 

Samtidigt som man inte ska lita blint på experter behöver man inte känna att man måste kunna alla detaljer själv. Ta gärna in information från olika källor – experter, bloggar, dagstidningar, branschtidningar – och skapa dig en egen uppfattning. Det är skillnad på att förstå vilka branscher som befinner sig i tillväxt och varför, och att veta allt som hänt inom branschen sedan starten.

 

4. Du följer strömmen

 

“Alla investerar i det här just nu och jag vill vara med på tåget”. Känns det som någonting du skulle kunna säga? Att andra investerar i någonting kan vara ett gott tecken, men måste inte vara det. Huvudsaken är att du själv känner dig säker när du gör en investering och att du vet på vilka grunder du gör den.

 

5. Du väljer en bransch som känns trygg och investerar bara i den

 

Såklart känns det bra att göra sådant som känns tryggt och välbekant. Dock är det synd om det hindrar dig från att skapa en diversifierad portfölj. Vi har tidigare skrivit om vikten av att skapa en diversifierad portfölj och att det gör att man blir mindre känslig för branschspecifika nedgångar. Ta tillfället i akt att lära dig mer om olika branscher och se det som en möjlighet att skapa en diversifierad portfölj.

 

Sammanfattningsvis kan man alltså säga att det är en god idé att bedöma dina investeringar efter de förutsättningar och premisser som gäller just nu, att skapa sig en egen uppfattning (gärna med lite hjälp från andra) och att se till att man får en diversifierad portfölj.

 

Läs mer:

”4 tankefel som påverkar dina investeringar”

”4 andra psykologiska tankefel som påverkar dina investeringar”


Kameo har tillstånd hos Finansinspektionen och är startat och finansierat av erfarna entreprenörer från Sverige och Norge. Att investera via Kameo ger en hög förväntad avkastning och god säkerhet, men det finns alltid en risk. Läs mer om avkastning och risk på kameo.se
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *