Kameo blogg

Investeringar som skapar    

3 saker du kan lära dig från rika idioter

3 saker du kan lära dig från rika idioter
Kameo Kameo Team

Det finns rika människor och så finns det rika människor. Några tar hand om sina pengar likt ett kärt barn – andra spenderar konstant över sina tillgångar. Men trots de senares dåliga sinne för pengar kan du lära dig något av dem och själv få en bättre ekonomi!

 

I förra veckan publicerade ekonomibloggaren Financial Samurai inlägget Scraping By On $500,000 A Year: Why It’s So Hard For High Income Earners To Escape The Rat Race”. Det beskriver hur ett par i New York har problem med sin ekonomi: de tjänar visserligen mycket, men de har också höga utgifter.

Om det väckte uppståndelse? Oh ja! Det är nämligen få som skulle säga att 500 000 dollar behövs för att “få ihop ekonomin” (“scraping by”). Men som bloggaren Kristin Wong konstaterar kan vi lära oss några saker av det rika paret i inlägget. För vad säger det oss egentligen när två människor med en årsinkomst på motsvarande drygt 4,2 miljoner kronor spenderar nästintill allt? Jo, att:

 

1. Ekonomi handlar inte bara om inkomst

Paret i blogginlägget är ett livs levande bevis på att vem som helst kan ha ekonomiska problem. Med andra ord upphör inte “hamsterhjulet” bara för att du har en hög inkomst – för att slippa det behöver du kunna hantera pengarna på rätt sätt.

 

2. Tänk “hur mycket måste jag spara?” istället för “hur mycket måste jag tjäna?”

Att hantera pengar är inte enkelt och därför är det ofta så att de som tjänar mer också spenderar mer, vilket är fallet för paret i New York. Det är inte heller helt ovanligt att man vill ha ännu högre lön, för att nå fler av sina drömmar. Men det är egentligen ganska ologiskt – ungefär som att enbart träna mer och inte ändra kosten när du vill gå ner i vikt. Jo, visst blir du smalare, men hade det inte varit lättare att äta mindre mat från början? Samma sak gäller ekonomin: välj den enkla vägen. Försök spara och investera rätt, snarare än att spendera en massa tid på jobbet för att få mer pengar över.

 

3. Varje beslut räknas!

Slutligen så kan vi, tack vare det rika paret i inlägget, konstatera att såväl stora som små beslut räknas när det gäller ekonomi. De hade inte gjort en jätteinvestering eller haft någon särskild “guilty pleasure” som de la alla sina pengar på. Snarare var det så att alla deras beslut – kring bostad, val av bil, barnens skolaktiviteter och familjens matvanor – tog sin del av kakan på grund av att de inte hade några bra vanor för sin ekonomi. För det handlar trots allt inte om vilken bonus, skatteåterbäring eller lotterivinst du får, utan om vad du väljer att göra med den.

 

För att sammanfatta gör du alltså klokast i att 1) inte se en hög inkomst som en garanti för en god privatekonomi, 2) ändra tankesätt från “spendera” till “spara” och 3) se varje beslut som en bit i ditt ekonomiska pussel. Åtminstone om du själv inte vill bli en rik idiot!

 


Kameo har tillstånd hos Finansinspektionen och är startat och finansierat av erfarna entreprenörer från Sverige och Norge. Att investera via Kameo ger en hög förväntad avkastning och god säkerhet, men det finns alltid en risk. Läs mer om avkastning och risk på kameo.se
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *