Kameo blogg

Investeringar som skapar    

Vill du göra långsiktiga investeringar? Så går du tillväga

Vill du göra långsiktiga investeringar? Så går du tillväga
Kameo Kameo Team

Ibland kan framtiden kännas lite långt bort. Därför är det inte så konstigt om du skjutit de där stora ekonomiska frågorna som pension, barnsparande eller hus framför dig. Samtidigt har du kanske ångest över det och känner att du verkligen vill göra långsiktiga investeringar. Du vet bara inte hur. Så låt oss hjälpa dig på vägen!

 

För att lyckas med långsiktiga investeringar behöver du egentligen bara göra tre saker: placera dina pengar, följa upp investeringarna några gånger per år och sedan återinvestera. Här går vi igenom några saker att tänka på:

 

1. Välj vad du vill investera i och placera dina pengar

Det första steget är att välja vilken typ av investeringar du vill göra. Här finns mycket att välja mellan! Fonder, aktier eller crowdfunding är populära investeringstyper för den som vill låta pengarna jobba mer än på ett vanligt sparkonto. I detta skede är det viktigt att fundera över vad “långsiktigt” egentligen betyder för dig. Är det 3-5 år? Mellan 5 och 10 år? Eller är det längre än 10? Din sparhorisont avgör nämligen delvis vilka alternativ som passar dig bäst.  

När du har valt hur länge du kan vara utan dina pengar behöver du fundera över vilken risk du är villig att ta. Generellt sett är det vanligare att välja en något högre risk desto längre bort i tid du planerar att ta ut dina pengar. Är sparhorisonten kort är du kanske inte beredd att chansa utan vill ha ett sparande med lägre risk. Det kan också vara bra att inte lägga alla ägg i samma kort utan att sprida ut sitt kapital mellan olika former och risknivåer.

 

Läs mer: Olika sätt att investera pengar – en översiktlig guide!

 

2. Stäm av några gånger per år

Helst ska man ju köpa billigt och sälja dyrt, sägs det. Åtminstone när det gäller aktier och fonder, vilket många svenskar sparar i. Det kan därför vara bra att se över sina investeringar några gånger per år för att följa upp och se åt vilket håll utvecklingen går och göra förändringar därefter. Dock ska man inte bli nervös så fort det rör sig lite på marknaden. Det är vanligt att kursen rör sig både upp och ner och därför kan det vara svårt att bedöma utvecklingen på bara en eller några få dagar.

Se även till att följa upp andra placeringar du gjort, som till exempel sparkonton eller crowdfundingprojekt. Här styr inte aktiemarknaden och du vet nog vad du kan förvänta dig för avkastning, men det är ändå viktigt att följa upp pengarna. För om du vill spara mer framöver, och någon av dina placeringar har gått extra bra, så vet du ju var du kan lägga in den där extra skjutsen!

 

Läs mer: Har du gjort en bra investering? 4 positiva tecken att ha koll på 

 

3. Återinvestera pengarna

Har du väl bestämt dig för att du kan vara utan pengarna en viss tid kan det också vara bra att ha en plan för att återinvestera pengarna. Tålamod är en dygd – i alla fall när det gäller långsiktiga investeringar.

Ränta på ränta-effekten är det många som pratar om. Men vad innebär den egentligen? Jo, tanken är att du genom att återinvestera din avkastning ökar ditt kapital ytterligare. Du får helt enkelt ränta på tidigare avkastning – pengar som du har fått genom att göra investeringar. Om du till exempel investerar 1000 kr och får en genomsnittlig ränta/avkastning på 8 procent per år, så har du 2 159 kr efter 10 år om du återinvesterar avkastningen. Plockar du däremot ut avkastningen efter varje år kommer inte ha mer än totalt 1800 kr.

 

Läs mer: Ränta-på-ränta + crowdfunding = sant?

 

Sammanfattningsvis handlar långsiktiga investeringar alltså om att välja tidshorisont och risk, för att sedan följa upp sitt sparande några gånger per år och återinvestera avkastningen. Och vi hoppas att det i alla fall känns lite lättare för dig att komma igång med dina långsiktiga investeringar nu. Lycka till!

 


Kameo har tillstånd hos Finansinspektionen och är startat och finansierat av erfarna entreprenörer från Sverige och Norge. Att investera via Kameo ger en hög förväntad avkastning och god säkerhet, men det finns alltid en risk. Läs mer om avkastning och risk på kameo.se
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *