Kameo blogg

Investeringar som skapar    

Lånebaserad crowdfunding? Ja, det är något för dig!

Lånebaserad crowdfunding? Ja, det är något för dig!
Kameo Kameo Team

Har du ett sparkonto som du håller kärt? Och några fonder och aktier, lite så där halvhjärtat vid sidan av? Då är du som de flesta andra svenskar: vi har ca 60% av vårt sparande i räntor och gillar de enkla, trygga alternativen. Men nu finns det nya sätt att spara som är minst lika enkla och som ger dig mer pengar på kontot. Så låt oss introducera lånebaserad crowdfunding och hur det kan hjälpa dig i ditt sparande!

 

Hög förväntad ränta och seriösa aktörer

Lånebaserad crowdfunding kommer ursprungligen från Storbritannien och innebär att du, tillsammans med andra småsparare och investerare, lånar ut pengar till ett företag via en låneförmedlare (som Kameo). För detta får du en viss ränta – precis som med ett sparkonto!

Skillnaden är att du får en betydligt bättre ränta med lånebaserad crowdfunding än på bankernas sparkonton: istället för en nästintill nollprocentig ränta så kan du få en förväntad avkastning på 5-15 %. “Men hur kan det vara möjligt?” undrar du kanske nu. Jo, företagen som lånar pengar är villiga att betala dig lite mer än vad banken är, eftersom lånebaserad crowdfunding ger dem fler fördelar. Bra va?

Detta sätt att låna ut pengar ingår i det som brukar kallas peer-to-peer lending, förkortat P2P. Tyvärr finns det många myter om branschen och en av dem är att marknaden är oreglerad. Men så är det inte: alla bolag som erbjuder finansiella tjänster åt allmänheten måste ha tillstånd från Finansinspektionen och därför ska till exempel crowdfundingplattformar till stor del följa samma regler som en bank.

 

Därför är lånebaserad crowdfunding en bra grej

Det finns flera anledningar för dig att låna ut dina pengar via en crowdfundingplattform som ett komplement till ditt sparkonto och dina andra investeringar. Först och främst tjänar du pengar, vilket är själva syftet med att spara och investera. Men som en bonus bidrar du också till att det byggs fler bostäder och att företag kan utvecklas i en snabbare takt.

Dessutom bidrar du till att bankerna får lite hälsosam konkurrens, samtidigt som du får ett enkelt sparande utan några ägarandelar i företaget. Läs gärna vår checklista “Så vet du om lånebaserad crowdfunding är rätt för dig” för en bra överblick!

 

Så kommer du igång

Lånebaserad crowdfunding är ett enkelt sätt att spara och investera pengar på. Allt som krävs är att du skapar ett konto och registrerar dig som investerare på kameo.se, för att sedan göra en insättning, välja dina projekt och slutligen investera. I ett tidigare blogginlägg har studenten Johanna visat hur det går till, steg för steg.

Om du har några funderingar är du givetvis välkommen att kontakta oss så svarar vi på dina frågor och hjälper dig att komma igång. Du kan även spana in våra snabbguider över hur mycket – eller lite – du bör investera i crowdfunding och hur du väljer rätt projekt att investera i.

 


Kameo har tillstånd hos Finansinspektionen och är startat och finansierat av erfarna entreprenörer från Sverige och Norge. Att investera via Kameo ger en hög förväntad avkastning och god säkerhet, men det finns alltid en risk. Läs mer om avkastning och risk på kameo.se
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *