Kameo blogg

Investeringar som skapar    

Kan crowdfunding lösa bostadsbristen i Sverige?

Kan crowdfunding lösa bostadsbristen i Sverige?
Kameo Kameo Team

England tog tidigt täten som en av världsledarna inom crowdfunding. En hel del av det som händer på den engelska crowdfundingmarknaden, händer också på den svenska. Nu talas det om att crowdfunding kanske kan vara lösningen på bostadsbristen. Skulle det kunna gälla Sverige också?

 

Bostadsprojekt faller ofta på finansieringen

Det finns flera orsaker till att det är svårt att bygga i den takt som behövs. Men helt klart är att många bostadsprojekt faller på finansieringen. Här skulle crowdfunding i mycket större utsträckning än i dag kunna fungera som en metod för att skapa ekonomi i projekt. Sneglar vi på England så kan vi se att det börjar hända en hel del inom detta område.

 

Crowdfunding finansierar bostäder i områden med lägre hyror

I England är crowdfunding inte längre enbart lösningen för nystartade och små bolag inom fastighetsmarknaden utan en möjlig väg för de större bostadsföreningarna som kämpar med ekonomin när de statliga bidragen blir allt lägre. Det finns redan flera lyckade exempel på fastighetsinvesteringar via crowdfunding inom den del av bostadsbranschen som gäller mer socialt utsatta områden och bostäder med lägre hyror.

För dessa bostadsföreningarna innebär finansieringen inte bara en chans att klara ekonomin, utan också att kunna bygga nya bostadshus även i områden med lägre hyra. Precis den typen av bostäder som ett land med bostadsbrist har ett så skriande behov av – bostäder för unga och låginkomsttagare. Privatspararna, som ser till att projekten förverkligas, får dessutom oftast en hög avkastning på pengarna, 11–15 %, vilket i sin tur genererar en bättre ekonomi för småspararen.

 

Läs mer om hur crowdfunding kan vara lösningen på den engelska bostadsbristen

 

En investering i framtiden, tror experten

Charles Tan på engelska AltFiNews tror att vi är på väg mot en värld där crowdfunding-plattformar inte bara kommer att vara finansieringsmetoden för att lyfta fram små, spännande bostadsprojekt eller tekniska uppfinningar, utan att crowdfunding kommer att spela en stor roll vad gäller den sociala och ekonomiska infrastrukturen i våra samhällen. Han menar att crowdfunding mycket väl kan vara en viktig pusselbit för att lösa bostadsbristen, men han stannar inte där utan menar att crowdfunding skulle kunna bli en finansieringsmetod för att förverkliga andra stora, viktiga projekt såsom sjukhus, vägar, skolor, solcellsparker med mera. En investering i framtiden helt enkelt.

 

Vill du vara en del av lösningen på bostadsbristen här i Sverige? Läs mer om hur du kan investera i fastigheter via lånebaserad crowdfunding.

 


Kameo har tillstånd hos Finansinspektionen och är startat och finansierat av erfarna entreprenörer från Sverige och Norge. Att investera via Kameo ger en hög förväntad avkastning och god säkerhet, men det finns alltid en risk. Läs mer om avkastning och risk på kameo.se
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *