Kameo blogg

Investeringar som skapar    

“Jag ska spara mer” – men vet du vad som gäller?

“Jag ska spara mer” – men vet du vad som gäller?
Kameo Kameo Team

Alla har vi nog någon gång lovat oss själva att vi ska “spara mer” eller att “se över ekonomin”. Och nu är svenskarnas ekonomiska ambitioner högre än någonsin, enligt en ny rapport. Men frågan är om vi har vad som krävs för att lyckas?

 

Du är inte ensam om att sikta mot stjärnorna

Runt nyår brukar de avlösa varandra – löftena om en bättre ekonomi. I år verkar dock viljan vara ovanligt stark. I det senaste numret av “Inlåning & Sparande” konstaterar SBAB att det aldrig tidigare har varit så många hushåll (84%) som uppgett att de kommer att spara eller amortera under de kommande tolv månaderna. Har du ambitionen att börja spara är du alltså inte ensam!

 

Få har koll på sin privatekonomi…

De senaste åren har det gjorts flera undersökningar om svenskarnas ekonomikunskaper. Och tyvärr har det inte varit särskilt rolig läsning: “Få svenskar har ekonomikoll” och ”Så usel är ungas koll på privatekonomin” är bara två exempel.

Men vad är det som undersöks egentligen? Jo, i vissa fall är det förmågan att förstå ekonomiska begrepp och i andra fall handlar det om en uppskattning av de egna ekonomikunskaperna. I en Sifo-undersökning från 2014 fick 1500 svenskar svara på frågor om ränta, inflation och avkastning. Resultatet visade att enbart 38% hade god ekonomisk koll och att avkastning var den svagaste punkten. Det positiva är att vi vet att vi behöver bättra oss: enligt en undersökning från förra våren anser bara varannan vuxen att de klarar av att ge råd till unga om privatekonomi.

 

Hur god koll har du på din privatekonomi? Testa dig själv längre ned!

 

…men vi är ändå bättre än många andra länder

Trots att ekonomikunskaperna brister i vissa fall så kan vi trösta oss med att det ser likadant ut i resten av världen. Och i en undersökning från 2015 blev vi till och med bäst i världen på privatekonomi, tillsammans med Norge och Danmark.

 

Att vi svenskar har viljan att sköta vår ekonomi råder det alltså ingen tvekan om. Men hur “bra” eller “dåliga” vi faktiskt är på området kan diskuteras. Lyckligtvis finns det massvis av introduktioner (en för lånebaserad crowdfunding hittar du här) och en ordlista för dig som vill läsa på – eller om du bara behöver fräscha upp minnet lite.

 


Testa dig själv – här är frågorna som ställdes i Sifo-undersökningen 2014:

1. Föreställ dig att du har 100 kronor på ett sparkonto, där räntan är 2 procent om året. Hur mycket pengar tror du att du har på kontot efter fem år om du låter pengarna finnas kvar på kontot?

A. Mer än 102 kronor.
B. Precis 102 kronor.
C. Mindre än 102 kronor.

 

2. Föreställ dig att räntan på ditt sparkonto är 1 procent per år och inflationen är 2 procent per år. Kommer du då att kunna köpa mer, mindre eller exakt lika mycket för pengarna på kontot efter ett år?

A. Kan köpa mer än i dag.
B. Kan köpa lika mycket som i dag.
C. Kan köpa mindre än i dag.

 

3. Är följande påstående sant eller falskt? ”Att spara i ett enskilt företags aktier ger vanligtvis en säkrare avkastning än en aktiefond”.

A. Sant.
B. Falskt.

 

 

Rätt svar: 1A, 2C, 3B


Kameo har tillstånd hos Finansinspektionen och är startat och finansierat av erfarna entreprenörer från Sverige och Norge. Att investera via Kameo ger en hög förväntad avkastning och god säkerhet, men det finns alltid en risk. Läs mer om avkastning och risk på kameo.se
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *