Kameo blogg

Investeringar som skapar    

Trump, tech och tanke – investeringstrenderna du måste ha koll på 2017

Trump, tech och tanke – investeringstrenderna du måste ha koll på 2017
Kameo Kameo Team

“Nytt år, nya möjligheter.” Trots en viss kliché-varning ligger det något i det. Denna tid på året samlar vi kraft och laddar upp batteriet till max, redo att börja på något nytt. Vill du redan nu planera för det kommande årets investeringar? Här är tre trender att ha koll på.

 

1. Techbranschen fortsatt het och expansiv

Du har förmodligen inte undgått techtrenden som spridit sig likt en löpeld över vårt avlånga land. Affärsänglar har skapat en investeringsboom i branschen det senaste året och den ser inte ut att minska under 2017. Camilla Björkman ser t.ex. hur bloggare, youtubers och andra entreprenörer inom mode och skönhet börjar ta plats i techvärlden.

Men det är inte bara “nya” branscher som kommer göra tech till en ännu större trend nästa år, utan också redan hypade tekniker kommer växa. Sabina Wizander från riskkapitalbolaget Creandum menar t.ex. att AI och machine learning, tillsammans med VR och AR kommer accelerera ytterligare. Samtidigt tror hon att hysterin kring kryptvalutor kommer dämpa sig.

 

2. “Tänka ett steg längre” förstärks

Att vi prioriterar miljöfrågor och socialt ansvar när vi investerar kommer sannolikt bli ännu tydligare under 2017. Medvetenheten må inte vara revolutionerande – ekonomientreprenören Jan Bolmesson har t.ex. under knappt 10 års tid promotat Better Globe – men det är ändå en trend värd att lyfta.

Under hösten har flera medier och profiler skrivit om hur över 90% av riskkapitalet i Sverige går till män och otaliga startups som bidrar till ett bättre samhälle har poppat upp (Go Frendly, BigHeart och Bluecall är några svenska exempel). Med andra ord: var vi placerar våra pengar avgörs inte längre bara av avkastningen. Och den utvecklingen lär fortsätta nästa år.

 

Tips: Om du t.ex. vill bidra till fler bostäder samtidigt som du tjänar pengar, kolla in våra fastighetsprojekt!

 

3. Trump-hysteri

Donald Trumps resa till valnatten och hans seger skakade om ekonomin tidigare i höstas, om än inte som förväntat. Experter förutspådde störtdyk på aktiemarknaderna om han skulle vinna, men istället gick börsen upp. Vad som är säkert är att Mr. Trump kommer fortsätta påverka hur vi investerar även under nästa år.

Den 20:e januari gör han entré i vita huset och enligt en analys av tidigare presidenttillträden kommer de mer traditionella aktierna gå upp under de 100 första dagarna. Och med republikaner i både representanthuset och senaten lär 2017 även bjuda på många politiska beslut som påverkar finansmarknaden.

 

Ser du några andra trender inför 2017? Och hur kommer du förhålla dig till Trump, tech och tanke? Kommentera nedan eller på sociala medier om hur du tror att investeringsåret 2017 kommer se ut!


Kameo har tillstånd hos Finansinspektionen och är startat och finansierat av erfarna entreprenörer från Sverige och Norge. Att investera via Kameo ger hög avkastning och god säkerhet, men det finns alltid en risk. Läs mer om avkastning och risk på kameo.se
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *