Kameo blogg

Investeringar som skapar    

Investeringstrender 2017 – så har det gått hittills

Investeringstrender 2017 – så har det gått hittills
Kameo Kameo Team

Inför 2017 tittade vi på investeringstrender för det nya året. Prognoser är ju såklart prognoser och därför är det alltid spännande att veta hur väl de slog ut. Här kommer uppföljningen på hur det har gått hittills!

 

Ingen kan se i framtiden – men ju mer kunskap man har om kommande investeringstrender desto bättre prognoser kan man troligtvis göra. Vilka branscher är heta i framtiden? Vilka tekniker kommer att vara mainstream i varje hushåll om några år? Inför 2017 tittade vi på några trender (läs inlägget här) och nu kommer en halvtidsrapport:

 

Fortsatt expansiv techbransch? Ja visst!

En spaning gällde tech, och att det var en bransch som bara skulle fortsätta växa under 2017. Och det har den gjort: Industrifonden meddelar att antalet investeringar i svenska startups har ökat under 2017 jämfört med andra halvåret 2016. Fintech är störst men e-hälsa kommer nära därefter.

Vår spaning tog även upp att tekniker som artificial intelligence (AI) och machine learning skulle bli stora. Det kanske är för tidigt att säga att teknikerna är mainstream, men det märks ändå att det bubblar och sakta men säkert attraherar området kapital. Svenska AI-bolaget Peltarion tog t.ex. in 30 miljoner i riskkapital i år, rapporterar Breakit.

 

Miljötänk och socialt ansvar växer

Att ta hänsyn både till mångfald och hållbarhet kommer i framtiden att vara affärskritiskt. Till exempel innehöll hela 877 evenemang ordet hållbarhet och 325 evenemang ordet mångfald under årets upplaga av Almedalsveckan.

När det gäller mångfald ska man kanske inte vänta sig stordåd på endast ett halvår, eftersom det oftast handlar om samhälleliga strukturer, något som brukar ta lång tid att ändra. Några som gör någonting för att ändra detta är riskkapitalbolaget Backing Minds som försöker skapa sig en helhetsbild av en bransch innan man väljer vilket/vilka bolag man ska investera i. På så sätt hoppas man kunna motverka en skev fördelning.

Lite ljusare ser det dock ut när det gäller bolag som vill förbättra världen med hjälp av sin affärside. Områden att hålla koll på är lösningar för att minska matsvinnet (eller foodtech i allmänhet för den delen) och för att öka integrationen i samhället. Se t.ex. Whywaste eller appen Welcome.

 

Aktierna upp under Trumps 100 första dagar

Den 20 januari tillträdde Donald Trump sin post som USA:s president. Som nämndes i prognosen för detta år så förutspåddes de mer traditionella aktierna gå upp de 100 första dagarna. Och ja, man kan säga att det har varit en stabil uppgång i alla fall. Vi har tittat på två av de största indexen i USA för att försöka utröna hur det egentligen gick. Enligt webbplatsen MarketWatch gick Dow Jones Industrial Average upp 6,12% medan S&P 500 gick upp 5,32% under Trumps första 100 dagar.

 

Det var vår trendspaning och halvtidsrapport. Men vilka faktorer tittar DU på när du gör din omvärldsbevakning? Vilka aspekter är viktiga för DIN investeringsstrategi? Kommentera gärna nedan eller via sociala medier!

 


Kameo har tillstånd hos Finansinspektionen och är startat och finansierat av erfarna entreprenörer från Sverige och Norge. Att investera via Kameo ger en hög förväntad avkastning och god säkerhet, men det finns alltid en risk. Läs mer om avkastning och risk på kameo.se
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *