Kameo blogg

Investeringar som skapar    

De kan ge dig 1 miljon extra på kontot

De kan ge dig 1 miljon extra på kontot
Kameo Kameo Team

Hur mycket betalar en vanlig småsparare i fondavgifter varje år? Alldeles för mycket konstaterade Mai Thai och Nanna Stranne. Därför grundande de Sigmastocks och gjorde det möjligt för vem som helst att skapa sin egen långsiktiga “fond”. Vi ringde upp och frågade om konceptet, vem det passar och vilka som är de vanligaste myterna om sparande.

 

Sedan starten 2014 har Sigmastocks sakta men säkert revolutionerat det traditionella sättet att spara. Genom algoritmer hjälper de nämligen dig att förvalta dina tillgångar i aktier, istället för fonder. På så sätt kapar de bankernas mellanhänder – och effekten blir större än vad man först kan tro:

“De traditionella fonderna, som de klassiska Sverigefonderna, har i snitt en totalkostnad på 1,4-2% per år. Det kan tyckas lite, men under en livstid kan de pengarna växa till sig rejält om de investeras direkt i aktieportföljer istället, tack vare ränta-på-ränta-effekten. Har du ett vanligt sparande kan det handla om miljonbelopp” förklarar Mai Thai och Nanna Stranne, som grundat bolaget.

Relaterat: Hur ränta-på-ränta effekten påverkar dina crowdfundinginvesteringar.

Enligt dem är det dock vanligt att småsparare inte känner till avgifterna (svenska fondsparare betalar runt 25 miljarder kronor i aktiefondavgifter varje år) och hur det påverkar sparandet. Samtidigt finns det de småsparare som är medvetna om avgifterna, men som inte ser några alternativ – och det vill Sigmastocks ändra på. Sedan förra våren har de bl.a. ett samarbete med Nordnet och målet framöver är att nå 20 000 betalande kunder.

 

“Låt inte myterna stå i vägen om du vill tjäna pengar”

Sigmastocks erbjuder, precis som Kameo, ett nytt sätt för småsparare och investerare att förvalta sina pengar. Men med nyhetens behag kommer också viss skepsis och det florerar en hel del myter kring fond- kontra aktiesparande, enligt Mai och Nanna:

“Många tror att det är svårt och farligt att investera i aktier: att det går för snabbt och att det är bättre att någon annan gör det. Men sannolikheten att en aktie går upp eller ner är ju lika stor oavsett om den är i en fond eller om du äger den direkt. Så låt inte myterna stå i vägen och hindra dig från att investera i nya alternativ där du tjänar pengar” råder de.

Relaterat: Vanliga myter om P2P-investeringar.

 

Vem passar det?

Sigmastocks är så långt ifrån den stereotypa bilden av aktier det går att komma. Inga förkunskaper krävs och du behöver inte sitta klistrad framför aktiekurserna, redo att köpa och sälja vid minsta sväng. Istället tar tjänsten fram trygga och stabila aktier som du kan spara i långsiktigt.

“Om du investerar i en av våra portföljer, är det näst intill matematiskt omöjligt för en klassisk aktiefond på samma marknad att prestera bättre över tid. Redan vid 15-20 000 kr i investerade pengar blir vi billigare än dessa fonder och kostnaden har extremt stor betydelse för avkastningen. Så vi riktar oss till alla som vill ha ett likvärdigt alternativ till fonder, men utan de onödigt stora avgifterna” berättar Mai och Nanna.

Istället för en procentuell avgift tar Sigmastocks nämligen en fast avgift, som kan betalas månadsvis, kvartalsvis eller på årsbasis. Detta för att göra det så tydligt och ärligt som möjligt mot varje småsparare. Men det finns också ett gratis alternativ för den som endast vill ha indexportföljer och testa att köpa aktier i liten skala. För det finns ingen “one size fits all” när det gäller sparande och investeringar, enligt Mai och Nanna:

“Vi vill skapa en tjänst som är schysst för kunderna och ge dem olika alternativ. Många av de som är registrerade hos oss har andra typer av investeringar på andra ställen och behoven ser olika ut. Därför kan man testa alla alternativ gratis under en månad, för att hitta det som passar bäst” avslutar de.

 

Vi på Kameo gillar alternativ som utmanar de traditionella spar- och investeringsformerna och ger småsparare en högre avkastning. Gör du? Läs mer på Sigmastocks hemsida. Och om du ännu inte gjort det – komplettera ditt sparande med crowdfunding!

 

Foto: Christian Granqvist

 


Kameo har tillstånd hos Finansinspektionen och är startat och finansierat av erfarna entreprenörer från Sverige och Norge. Att investera via Kameo ger en hög förväntad avkastning och god säkerhet, men det finns alltid en risk. Läs mer om avkastning och risk på kameo.se
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *