Kameo blogg

Investeringar som skapar    

Intervju: Sara Wimmercranz, entreprenör och medgrundare av Footway

Intervju: Sara Wimmercranz, entreprenör och medgrundare av Footway
Kameo Kameo Team

Hej! Vem är du?

Jag heter Sara Wimmercranz och är entreprenör, e-handlare, investerare och mamma. Jag är Co-Founder av Footway, Investment Manager för The Springfield Project och jag skapar för närvarande ett nytt investeringsbolag med ambitionen att nå oupptäckt potential.

Du har varit med om en spännande resa! Berätta om några milstolpar på vägen.

Uppväxten i Småland där det sitter i folks DNA att lösa problem och skratta när de gör det. LensWay där jag började för nästan tio år sen – bästa e-handelsskolan man kan gå, i regi av Daniel Mühlbach som jag lärt mig otroligt mycket av. Grundade Footway tillsammans med Daniel Mühlbach, Louise Liljedahl och Sten Dahlstrand 2010. Vi har växt så det knakar, både organiskt och via förvärv (Heppo 2013 och Brandos 2014), har ett gäng bra investerare med oss och härligt nog över en miljon nöjda kunder.

Vad motiverade dig att starta eget? Tvivlade du någonsin?

Möjligheten att få bygga något nytt med teamet och möjligheten att bygga något kundnära. Och vem älskar inte skor?! Jag tvivlade lite för jag var 30 år och orolig att det inte skulle gå att kombinera företagande med att bli förälder, men mina medgrundare sa: vi löser det! De är fantastiska!

Vilka tror du är de största utmaningarna för den som vill starta eget/driver ett företag idag?

Att hitta riktigt bra människor som kan hjälpa till att bygga företaget är svårt och oerhört kritiskt. Tillgång till kapital i rätt läge är en annan utmaning. Jag läste någonstans att en ”unicorn” i genomsnitt har tagit in 1,9 miljarder i kapital. Det säger en hel del om hur mycket kapital som behövs för att bygga ett riktigt stort bolag.

Vad har du för tankar kring finansieringsmarknaden som den ser ut idag?

Stockholm och Sverige hamnar högt i internationella jämförelser gällande start-ups förmåga att växa och det är mycket tack vare den tillgång till kapital som finns här från staten, affärsänglar och riskkapital. Men tänk ändå hur mycket bättre det hade kunnat vara om spridningen av kapitalet vore bredare. 96% av riskkapitalet går tydligen till nordiska män och nyligen publicerades en rapport som visade att 0,01% av offentlig finansiering går till kvinnor. Det är tydligt att det behövs en förändring i finansieringsmarknaden så att all potential tas tillvara. Den förändringen är på väg.

Har du några råd att ge företag i behov av finansiering?

Fokusera på kunderna först, så att du har något att visa upp för potentiella investerare. Visa upp realistiska mål som du med säkerhet kan leva upp till, för det är inte otroligt att du kommer att behöva ta in kapital igen. Förstå att kapitalanskaffning tar tid och organisera er så att ni inte tappar fart eller fokus på den operativa verksamheten.

Har du hört talas om alternativa finansieringsmetoder såsom crowdfunding och crowdlending? Vad tänker du om det?

Visst har jag hört talas om det och jag tycker att det är ett fenomenalt sätt att sprida finansiering, ägande och makt. Heja!

Vad vill du bli när du blir stor?

Bättre.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *