Kameo blogg

Investeringar som skapar    

Intervju med låntagare – Annika Backlund

Intervju med låntagare – Annika Backlund
Kameo Kameo Team

Vår senaste låntagare har en intressant historia bakom sig som började i camping-branchen. I dagsläget äger hennes bolag Annika Backlund AB fastigheter för 300 MSEK i fem län. Vi har tagit en pratstund med Annika. 

 

Hej Annika, kan du berätta lite kort om AB Hem och er affärsidé?

Vi hyr ut naturnära och k-märkta bostäder i Mellansverige, gärna på små orter. Att bo på mindre orter kommer att bli mer och mer attraktivit i framtiden i och med fiberutbyggnad och annat som gör att arbetsmarknaden förändras. Vi jobbar alltmer flexibelt från olika platser. Det finns sedan länge en holländsk migrationsvåg till Skandinavien, där man längtar efter att få bo lugnare och mer naturnära.

Hyresnivån skiljer inte mycket mellan storstad och landet, medan priserna i Stockholm kan vara det tiodubbla. För ett hyreshus på våra orter betalar vi mellan 3 000 kr och 12 000 kr per kvadratmeter. Hyrorna ligger i snitt på 6 000 kr för en trea på 80 kvm. Det skapar ett fint kassaflöde som möjliggjort för oss att växa. På nio år har vi växt från 80 till 650 lägenheter. Idag finns vi på femton orter i sex län.

Berätta om projektet som Kameos långivare är med och investerar i!

Långivaren får bästa möjliga säkerhet genom att investera i fastigheter som AB-hem redan äger, i det här projektet gäller det k-märkta hus med AAA-lägen i centrala Hofors. Pengarna lånas sedan upp i moderbolaget och kommer att användas till framtida nyförvärv. Vi har några projekt på gång och andra i antågande.

När ett nytt objekt kommer ut på marknaden måste man ibland agera snabbt, och därför är det gynnsamt att medlen redan finns på plats. Det kostar lite mer ränta medan pengarna står på kontot och väntar, men fördelarna med detta förfarande överväger.

Att låna in i det som skall köpas är vanskligare både för oss och för långivaren. Oväntade problem kan dyka upp med en ny fastighet som försämrar dess värde och för oss blir det lite ”hönan och ägget”. Vi kan inte bjuda förrän vi vet att medlen finns på plats och vi kan inte gå ut på Kameo förrän vi vet att vi bjudit högst.

Nedan ses bilder av några av bolagets fastigheter:

 

Hur resonerar ni kring att ta in externt kapital i era projekt?

Vi har alltid bankfinansiering för ca 1,1-1,7% ränta i botten. Detta lån brukar vara på cirka 60-70% av köpeskillingen. Av resten lägger vi hälften själva och det externa kapitalet står för hälften. Under den tid vi lånar in ”på toppen” brukar vi binda bottenlåneräntan i banken. Det kostar några tiondels procent mer, men ger en trygghet inför återbetalningen till Kameo.

 

Hur kom ni i kontakt med Kameo?

Jag, Annika, träffade Vanja på en investerarträff för kvinnor på Hotell Amaranten på Kungsholmen i Stockholm.

Vad är er upplevelse av Kameo hittills?

Nytänkande, proffsiga, spännande att ni är internationella.

Vilken är den största fördelen för er att använda er av crowdfunding?

Till fastigheter får vi låna cirka 60-70% i bank. Resten behöver vi ta fram själva. Om vi kan låna till en del av vår egen insats och betala tillbaka det på 2-3 år, så kan vi förvärva en ny fastighet tidigare än vi annars kunnat.

Varför tycker du att crowdfunding är ett bra koncept?

Ett spännande svar på minusräntan. Självklart skall det löna sig att spara och nu gör det inte det längre hos de vanliga bankerna. Alltid kul när vi människor tar saken i egna händer och gör något konstruktivt och framtidsinriktat. IT hjälper ju till. Gamla pappers-system hade inte kunnat hantera så många långivare med ränta och amortering för varje person. En ny tid ger nya lösningar.

Kommer ni använda er av Kameo i framtiden?

Detta är ju vårt pilotprojekt med Kameo. Om allt går bra kommer vi självklart att fortsätta.

 

Är du mer intresserad av Annika och hennes visioner? Klicka här för att se en längre interju med Annika! 

 

Vi tackar Annika och önskar AB Hem ett stort lycka till med framtida verksamhet!

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *