Kameo blogg

Investeringar som skapar    

Intervju: David Prentell, investerare

Intervju: David Prentell, investerare
Kameo Kameo Team

David är 34 år gammal och arbetar som Product Strategy Director i Stockholm.

Hur kom du i kontakt med Kameo?

Jag investerar i egna fastigheter på min fritid, och hörde via vänner talas om Tessin. Deras lån blev alltid fulltecknade innan jag hade hunnit läsa på och gillade inte att de stressade fram investeringarna. Jag började göra research på andra alternativ och fann Kameo för lite mer än ett år sen. Och har sedan dess lånat ut drygt 200.000 SEK i över 19 projekt i både Norge och Sverige. 4 st på Kameo är redan återbetalda.

Vad är din upplevelse av Kameo hittills?

Mycket bra i grunden. Jag anser att säkerheterna som vi lånegivare får är bra jämfört med de konkurrerande plattformar som finns. Tycker även det inloggade läget är betydligt bättre än andra aktörer som sköter allt via mail / pdf. Här önskar jag även fortsatt utveckling i frontend/design så jag kan få ännu bättre översikt över mina investeringar och kanske bli notifierad varje gång jag får en ränteutbetalning.

Är det första gången du använder dig av crowdfunding?

Förutom mina 19 lån på Kameo har jag även några projekt på Tessin.

Vilken är den största fördelen, tycker du, med att investera genom crowdfunding?

Förväntad avkastning / dvs Utlåningsräntan jämfört med riskerna.

Hur resonerar du angående risk och avkastning?

Föredrar att få panter i fastigheten, gärna 1a prioritet, gärna personlig borgen också hellre än inga säkerheter och hög ränta.

Berätta om din strategi när du investerar?

Crowdsourcade lån är en del av min övergripande investeringsstrategi – här diversifierar jag mig genom att låna ut till 27 olika företag i lån om ca 20.000 kr vardera, men jag diversifierar mig också mot resterande portföljen av aktier, fonder, fastigheter, startup-bolag och högräntekonton.

Ponera att utlåningen sker över en period om 30 veckor, med en snittränta på 8% och snittåterbetalningstid på 1 år. Detta ger mig en ränteintäkt efter skatt på 51695 kr, utspritt på 1 1/2 år.

Om jag hade sparat samma summa på tex Santander skulle de ge mig en ränteintäkt på 2730 kr på 1 1/2 år.

Risken enligt er ”kreditförlust”-tabell och worst case (total kreditförlust) är att det sammantaget är ~5.4% chans att 1 av de 27 bolagen skulle gå i konkurs (om jag bara satsar i A, B och C utbelåningar)… Om detta skulle ske skulle (94.6% chans att det inte händer) så går jag ”bara” miste på 20.000 kr, och fortfarande plus 28965 kr jämfört med om jag bara skulle sitta och trycka på pengarna på räntekonto på Santander (givet att utlåningsräntan ligger oförändrad 1 1/2 år, vilket jag tror inte är helt osannolikt)…

Här är min kalkyl för den som vill grotta ner sig ytterligare:

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1krXuo2sVRgeL-QPFMFG_1YddWDgh6q17scXXwu4jdUw/edit#gid=0

Vad tittar du efter först när du överväger att investera i ett lån? 

Typ av projekt, läge, lån i förhållande till uppskattat försäljningsvärde, byggherrens referenser, ekonomi, säkerheter, tidshorisont och ränta

I vilken utsträckning har du investerat innan Kameo? 

Relativt mycket, men finns säkert dom som är äldre och mer erfarna (är bara 34 år).

Har du några tips till andra vad det gäller investeringar?

Att ha ett mål med sina investeringar, mitt är att kunna frigöra min tid så jag kan spendera den var jag vill på sånt jag älskar att göra – både i arbete, familj och fritidsammanhang.

Varför tycker du att crowdfunding är ett bra koncept?

Det är en inträdesbiljett för mindre aktörer som undertecknad att komma in på en annars ganska stängd kapitalmarknad. Det är enklare att investera i ett projekt på Kameo än att investera i en nybyggnad eller ombyggnad själv, men avkastningen är den samma, om inte bättre (på kort sikt).

Kommer du fortsätta använda dig av Kameo i framtiden?

Ja, gillar att få mina ränteutbetalningar månadsvis, vilket gör att jag kan få hävstångseffekt på mina andra investeringar.

————————————————————————————————————–

Tack David och lycka till med framtida investeringar!

Vill du veta mer om Kameo? Klicka här! 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *