Kameo blogg

Investeringar som skapar    

Intervju – ”Aktieoutsidern”

Intervju – ”Aktieoutsidern”
Kameo Kameo Team

Vi har tagit en pratstund med en av våra långivare, Aktieoutsidern, om hur han ser på Kameo och investeringar i allmänhet.

Berätta om bloggen du driver!

Jag driver en blogg som heter Aktieoutsidern, precis som mitt alias. Den kom till världen för drygt ett år sen och har gått från att ha varit något för de närmaste sörjande till att nå ut till en lite bredare skara människor. Jag försöker skriva ett till ett par inlägg i veckan och de handlar oftast om min aktieportfölj och andra investeringar. Även en del bokrecensioner förekommer. Jag har valt att vara rätt transparant med mina transaktioner och portföljvärde, vilket jag tror är roligare för mina läsare. Mitt mål är att få tid till att skriva fler inlägg och att dessa ska hålla en allt bättre kvalité.

Hur kom du i kontakt med Kameo?

Efter årsskiftet 2016/2017 hade jag blivit rätt varm i kläderna när det gällde aktier och jag kände att jag skulle vilja diversifiera mina investeringar något. Därmed började jag att söka aktivt efter alternativ till aktiemarknaden och hittade på så sätt Kameo. Jag tyckte det lät som ett spännande och pålitligt sätt att investera pengar på där jag samtidigt kunde hjälpa till att få fler bostäder byggda.

Vad är din upplevelse av Kameo hittills?

Kameo har inte gjort mig besviken. Sen jag började med Kameo har jag lånat ut pengar till flera projekt och alla har fungerat perfekt. Dessutom tycker att det är riktigt bra att inkomsträntan kommer varje månad. Hemsidan fungerar bra och har relevant information för varje lån.

Är det första gången du använder dig av crowdfunding?

Innan jag började med Kameo hade jag inte provat på crowdfunding tidigare, men jag visste vad det var för något. Själva grundtanken med crowdfunding lockade mig, men innan Kameo visste jag inte hur jag kunde investera i det.

Vilken är den största fördelen, tycker du, med att investera genom crowdfunding?

Jag tycker en stor fördel med crowdfunding i allmänhet och investeringar hos Kameo i synnerhet är att avkastningen är bestämd sedan början. När jag väljer att investera hos Kameo vet jag precis vad kommer att få i avkastning, på vilket sätt jag får den och när jag får den. Det ger en trygghet för mig personligen.

Hur resonerar du angående risk och avkastning?

När det gäller Kameos lån så håller jag mig undan lånen med riskbetyg A och E. A ger för låg avkastning för min smak, medan E känns för osäkert. Precis som med aktier så finns det alltid en risk att man kan förlora alla sina pengar. Det händer väldigt sällan och när det väl händer i ett enstaka fall är det därför viktigt att inte ha alla sina ägg i en korg. På aktiemarknaden finns det aktier med en lite säkrare profil och andra med en lite osäkrare verksamhet. För att det ska vara värt att investera i det något osäkrare alternativet bör den potentiella avkastningen vara högre.

Berätta om din strategi när du investerar?

Min investeringsfilosofi är att investera minst 10 % av min nettolön varje månad, främst i aktier men även i investeringar som Kameo. Mitt mål är att ha en diversifierad portfölj bestående av aktiebolag i alla branscher och krydda med alternativa investeringar. Min fokus ligger på utdelningar och gärna jämna kassaflöden och där passar Kameo bra in med månatlig utbetalning av inkomstränta.

Vad tittar du efter först när du överväger att investera i ett lån? (ränta, säkerhet etc)

Det första jag tittar på är räntan, hur mycket kan jag få varje månad och totalt. Sen tycker jag att det är så bra att Kameo klassificerar sina lån med ett riskbetyg som gör det enkelt för mig att bedöma om det är ett lån värt att investera i. Varje lån har också fullständig beskrivning som ger en bra bild av det man ger sig in på. Jag kan inte säga att jag lusläser allt innan jag investerar, utan nöjer mig med de viktigaste aspekterna.

I vilken utsträckning har du investerat innan Kameo? (aktier, fonder, mycket/lite etc)

Förutom en väldigt lyckosam aktieaffär i efterdyningarna av IT-kraschen var mina investeringar obefintliga under en lång period. 2013 fick jag upp ögonen för fonder och började ett litet pensionssparande. Men det var inte förrän våren 2015 som jag verkligen fick upp ögonen för investeringar. Det började med att min bror berättade om nån lyckosam aktieaffär och då tänkte jag ”varför håller inte jag på med det där”. Efter det har jag varit fast i det och mycket av min fritid kretsar kring investeringar. Efter bara dryga tre år på börsen är jag givetvis ingen Warren Buffet, men heller ingen duvunge.

Har du några tips till andra vad det gäller investeringar?

När det gäller investeringar ska du gå din egen väg. Gör din egen analys, den behöver inte vara extremt djuplodande, men den ska likväl vara din egen. Investera regelbundet och gärna i olika tillgångsslag (aktier, fonder, crowdfunding m m).

Varför tycker du att crowdfunding är ett bra koncept?

Jag tycker att crowdfunding är ett bra sätt att sammanföra personer som har pengar att låna ut med personer som behöver lån för olika typer av projekt. Dessutom är det spännande att vara med och bidra till utvecklingen i Sverige och Norge. Att man kan göra det och samtidigt få en fin avkastning på insatt kapital är givetvis också en stor fördel.

Kommer du fortsätta använda dig av Kameo i framtiden?

Jag är supernöjd med Kameo och jag kommer vid passande tillfällen att öka mina investeringar där. Tjänsten är enkel att använda och levererar precis som utlovat. Om jag inte hinner investera i ett lån så dröjer det inte länge tills nästa kommer upp.

Saknar du något specifikt hos Kameo?
Vi lever i en tid då all information finns i våra mobiler. Därmed skulle det vara mycket trevligt och smidigt om Kameo hade en app där man kan se kontot, få notiser om ränteutbetalningar och nyheter om nya lån. Det tror jag skulle få Kameo att lyfta ytterligare.

 

Vi tackar för en trevlig intervju och hoppas på att kunna ta del av en fortsatt lyckosam investeringsresa!

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *