Kameo blogg

Investeringar som skapar    

Från norr till söder – så ser bostadsrättsmarknaden ut just nu

Från norr till söder – så ser bostadsrättsmarknaden ut just nu
Kameo Kameo Team

Det har rapporterats länge om stigande bostadsrättspriser, framförallt när det gäller storstäderna. Men hur ser det egentligen ut på marknaden idag och hur har utvecklingen sett ut de senaste månaderna? Här får du en jämförelse mellan prisutvecklingen i olika städer just nu – och därmed möjlighet att bedöma om det är investeringsläge!

 

Börjar man med att titta generellt på snittpriset per kvadratmeter* för bostadsrätter i Sverige har det legat på 40 542 kr de senaste tre månaderna, men det ger inte en entydig sanning. Priserna skiljer sig mycket beroende på var i landet man befinner sig, samt om det är en storstadskommun eller en liten kommun man tittar på. Sammanfattningsvis kan vi i alla fall säga att efterfrågan på bostäder i våra två största städer är fortsatt högt och toppar listan vad gäller pris/kvm. Men låt oss gå in på lite mer detaljer.

 

*alla priser i detta inlägg är hämtade från Svensk Mäklarstatistik

 

Kvadratmeterpriset senaste tre månaderna – storstäder fortsatt populärt

Det är kanske ingen överraskning att kvadratmeterpriset i Stockholm är högt, och under de senaste tre månaderna har det legat på ett snittpris på 74 631 kr/kvm. Som jämförelse ligger priserna i Göteborg på 49 023 kr/kvm i snitt de senaste tre månaderna. Men visst, det kan vara svårt att skapa sig en uppfattning om utvecklingen bara genom att titta på de två största städerna. Om vi istället tittar på två relativt stora tätorter, Umeå och Helsingborg, hittar vi ett snittpris de senaste tre månaderna på 27 295 kr/kvm respektive 21 966 kr/kvm. Vill man därutöver jämföra med de städer som har allra lägst priser ska man titta på Västernorrlands län, där Kramfors legat på ett snitt på 5 137 kr/kvm senaste tre månaderna. Längre söderut ligger Kalmar län lågt prismässigt, med Hultsfred på 4 133 kr/kvm.

 

Relaterat: Stockholm vs Oslo – vilken bostadsmarknad är hetast?

 

Utvecklingen senaste året pekar uppåt

Kronor och ören i all ära, men åt vilket håll går utvecklingen egentligen? I hela riket har prisutvecklingen gått upp 7,1% de senaste tolv månaderna. Ser man till Stockholm så har priserna ökat med 5,4 %, medan Göteborg har ökat med 11,3 % under samma period. Jämför vi med Umeå och Helsingborg har prisutvecklingen de senaste tolv månaderna också gått uppåt: Umeå med 2,2 % och Helsingborg med 12,8 %. För Kramfors och Hultsfred redovisas inga siffror då det har skett så få försäljningar, vilket är fakta som också går att dra slutsatser från.

 

Läs också: Bra-att-ha-siffror för dig som vill investera i fastighetsbranschen

 

Urbaniseringen – en megatrend

Att priserna är högre i storstadskommuner är ingen överraskning, eftersom det handlar om tillgång och efterfrågan. Att urbaniseringen och därmed efterfrågan på att bo i en större stad knappast minskar gör att priserna ökar och är en anledning till att prisutvecklingen historiskt har gått uppåt. Man kan såklart inte garantera någonting inför framtiden, men det pratas om urbanisering som en megatrend och att vi knappast har sett effekterna fullt ut ännu.

 

Tror du också att efterfrågan kommer vara fortsatt hög på bostäder i våra storstäder och vill göra en säker investering? Registrera dig som investerare och investera i våra fastighetsprojekt!

 

Mer om fastighetsinvesteringar:

Fem skäl till att fastigheter är så populärt hos investerare

“Det handlar om läge, läge, läge” – Milad Jafaei, Västprojekt

 


Kameo har tillstånd hos Finansinspektionen och är startat och finansierat av erfarna entreprenörer från Sverige och Norge. Att investera via Kameo ger en hög förväntad avkastning och god säkerhet, men det finns alltid en risk. Läs mer om avkastning och risk på kameo.se
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *