Kameo blogg

Investeringar som skapar    

Fem skäl till att fastigheter är så populärt hos investerare

Fem skäl till att fastigheter är så populärt hos investerare
Kameo Kameo Team

Det tidigare hockeyproffset Peter Forsberg är inte ensam om att investera i fastigheter efter sin idrottskarriär. Många, både privatpersoner och företag, har sedan lång tid tillbaka lockats av att tjäna en hacka på fastigheter. Här är fem skäl till varför fastigheter är så populärt hos investerare!

 

1. Enkel och trygg investering

Fastigheter är konkreta och lätta att förstå sig på. Du måste självklart sätta dig in i projektet, men de flesta tycker att det är betydligt enklare att sätta sig in i fastighetsprojekt än aktiemarknaden.

Investerar du i hyresrätter så är det ännu lite enklare och tryggare på sikt. Tack vare hyrorna är kassaflödet stabilt, vilket gör att investeraren kan sova gott om nätterna. Hyresgäster behöver dessutom boende oavsett om vi befinner oss i låg- eller högkonjunktur och därför räknas en investering i en hyresfastighet oftast som låg risk, även i jämförelse med andra fastighetsslag som bostadsrätter, kontors- eller handelsfastigheter.

 

2. Ger avkastning över lång tid

En fastighetsinvestering handlar inte om snabba klipp eller extrema toppar och dalar, vilket gör det till en investeringsform som lockar många. Gör man sin hemläxa och sätter sig in i projektet så kan man, med lite tålamod, oftast räkna med en stabil och hög direktavkastning – faktiskt över en hel livstid!

 

3. Bäst totalavkastning

Blickar man tillbaka så ser man att totalavkastningen för svenska fastigheter 2016 uppgick till 13,9 procent enligt IPD:s (Investment Property Databank) fastighetsindex som tagits fram av indexaktören MSCI. Jämfört med andra typer av tillgångar vinner också fastigheter över samtliga som MSCI räknade upp. Fastigheternas 13,9 procent kan jämföras med 9,8 procent för aktier, 7,1 procent för fastighetsaktier och 5,9 procent för obligationer. Fastigheter är bevisligen en bra satsning!

 

4. En stabil investering – även vid inflation

Det finns väl inga investeringar som är stabila, tänker du kanske. Jo, fastigheter räknas faktiskt som en relativt stabil investering. Inte minst vid inflation. Centralbankerna påverkar inflationen genom att bestämma vilken reporänta som ska ligga till grund för ekonomin. Tvingas centralbanken höja räntorna slår det hårt mot aktiemarknaden och företagens vinster. Historiskt kan vi däremot se att investeringar i reella tillgångar, som fastigheter och mark, ger ett bra skydd vid inflation.

 

5. Lätt att sia om

Få kan sia om framtiden. Men när det gäller fastigheter så kan vi åtminstone till viss del förutspå vad som kommer att hända på sikt. Prognoser visar att Sverige fram till 2025 kommer att behöva minst 700 000 bostäder. Det är ett faktum. Landets bostadsbrist innebär en guldgruva för fastighetsinvesterarna och känns, till skillnad från många andra investeringar, faktiskt som ett säkert kort.

 

Tycker du också att fastigheter är en smart investering? Missa inte vårt tidigare inlägg om olika typer av fastighetsinvesteringar och att kolla in våra aktuella fastighetsprojekt!

 


Kameo har tillstånd hos Finansinspektionen och är startat och finansierat av erfarna entreprenörer från Sverige och Norge. Att investera via Kameo ger en hög förväntad avkastning och god säkerhet, men det finns alltid en risk. Läs mer om avkastning och risk på kameo.se
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *