Kameo blogg

Investeringar som skapar    

Fastighetssvepet: 3 nyheter att ha koll på just nu

Fastighetssvepet: 3 nyheter att ha koll på just nu
Kameo Kameo Team

Hur ser det ekonomiska läget ut i Europa? Vilka är de största bostadsägarna 2017? Och vad händer egentligen med Statens fastighetsverk? Svaren får du i vårt nyhetssvep.

 

Hotar marknadsoron i Europa fastighetsbranschen?

I krönikan “Europa: Ekonomiska framsteg, politiska bakslag” frågar sig Swedbanks chefsekonom Anna Breman om den ekonomiska utvecklingen är för bra för att vara sann. Hon framhäver att Europa börjar hämta sig efter finanskrisen och eurokrisen, samtidigt som nya orosmoln tornar upp sig på himlen. Marknaderna börjar oroa sig över de europeiska valen i Nederländerna, Frankrike och Tyskland, samt andra politiska frågetecken som Grekland och USA.

Så vad händer framöver? Om marknadsoron tilltar kommer den att påverka den ekonomiska utvecklingen negativt framöver – något som i så fall även påverkar fastighetsbranschen. Anna Breman drar dock slutsatsen att det mest troliga scenariot, trots stor nervositet och svängningar på marknaden, är att vi får en hyfsad ekonomisk utveckling under 2017.

 

De 20 största bostadsägarna

Vilka är de största spelarna på bostadsmarknaden? Fastighetsvärlden har sammanställt en lista över bostadsbolagen med flest antal lägenheter (kommunala bostadsbolag borträknat). På första plats kommer Rikshem, som förvärvat många lägenheter sedan senaste mätningen 2015 och därmed klättrat en hel del i listan. Andra jättar är HSB, Willhem och Stena Fastigheter, med över 20 000 lägenheter i sina lägenhetsbestånd.

 

En het potatis för Statens fastighetsverk

I januari avslöjade Kalla Fakta hur fastighetschefen på Statens fastighetsverk, Mikael Sackléen, levt lyxliv med hjälp av statens pengar. Härvan har sedan växt och för närvarande undersöks flera personer i ledningen för Statens fastighetsverk för trolöshet mot huvudman och korruption.

Hur kunde det hända? Ett svar ger Olle Wästberg, som var ansvarig för den proposition som ledde till bildandet av Statens fastighetsverk 1991, i sin krönika “Låg hyra i fel sammanhang”. Där beskriver han den ursprungliga tanken med myndigheten och hur den sedan sakta men säkert gått åt ett annat håll. Nu hoppas han att den pågående skandalen ska leda till en omprövning av Statens fastighetsverks roll och funktion – något som definitivt skulle bli en stor snackis i fastighetsvärlden.

 

Vill du ha fler nyhetssvep och annan matnyttig information om fastigheter, investeringar och crowdfunding? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

 


Kameo har tillstånd hos Finansinspektionen och är startat och finansierat av erfarna entreprenörer från Sverige och Norge. Att investera via Kameo ger en hög förväntad avkastning och god säkerhet, men det finns alltid en risk. Läs mer om avkastning och risk på kameo.se
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *