Kameo blogg

Investeringar som skapar    

Fastighetsmarknaden … this can’t go on

Fastighetsmarknaden … this can’t go on
Kameo Kameo Team

I Norge, som i Sverige är det många som fruktar en bostadsbubbla. Det är många som varit orolig över detta i säkert mer än 10 år. Senast ute var den amerikanska investeringsbanken Goldman Sachs, som har analyserat sig fram till att det är 25% sannolikhet för en spricka i den norska fastighetsmarknaden de kommande åren. Bara fyra andra länder har en större sannolikhet för en spricka, däribland Sverige.

Som det svenska Eurovision-hoppet Robin Bengtsson sjöng: This can’t go on!

Det är vanligt att argumentera mot att priserna har ökat på både den norska och svenska fastighetsmarknaden. I Norge förra året steg priserna i Oslo med 22%. I Stockholm var tillväxten väl under hälften av detta. Snittpriset per kvadratmeter i Oslo ligger på cirka 75 000kr/kvm jämfört med 94 000kr/kvm i Stockholms innerstad. Oslo ligger fortfarande en bra bit bakom Stockholm, men har haft en snabbare tillväxt. Både i Norge som i Sverige ser man en enorm skillnad i folkmängder mellan huvudstaden och de mindre städerna runtom i landet. Om man kollar i Norge så är det 50% billigare att bo i Sandnes jämfört med Oslo, en liten by på västkusten som tidigare var centralt i oljeindustrin.

Det är dock värt att notera att den svenska ekonomin är stark, med en tillväxt som har varit bland Europas kraftigaste under de senaste åren. Det förväntas också att Riksbanken i Sverige kommer att hålla räntorna på låga nivåer framöver.

Norge har haft några svåra år; Oljekrisen gjorde så att oljepriserna sjönk från över 100$ till under 50$ per fat under 2014, efterföljt av den mentala påfrestelsen att de inte kvalificerade in i Eurovision 2016. Men nu verkar den norska ekonomin gå upp igen. Den Statistiska Centralbyrån i Norge släppte nyligen statistik på utvecklingen av Norges ekonomi för första kvartalet. Det visade en tillväxt på närmare 1% för fastlands-Norge, det vill säga landets ekonomi utan oljan. Vilket är bra! Norge kämpar på, och försöker bli av med <<oljechoken>>. Sysselsättningen ökar och arbetslösheten minskar. En ökning i oljepriset är något norrmännen får hoppas på, kanske särskilt med tanke på alla problem som har kommit upp i samband med den amerikanska presidenten som kan skapa osäkerhet på finansmarknaderna.

Den norska sentralbanken (Riksbanken) har också signalerat att den norska ekonomin fortfarande inte kan ta itu med en räntehöjning, utan vill hålla räntorna låga under de kommande åren.

Robin sjöng ”this can’t go on”, ironiskt nog samtidigt son han gick på ett löpband. Kanske en långdragen liknelse för den norska och svenska fastighetsmarknaden, som gärna kan fortsätta växa på grund av den starka underliggande ekonomin.

Både svenskar och norrmän behöver tak över huvudet, och vi ser fortsatt goda möjligheter på fastighetsmarknaden. Det gäller att undgå de mest riskabla och högt belånade projekten, och skapa sig en god portfölj av flera olika projekt. Det hoppas vi att kunna uppnå via crowdfunding.

Norge är landet med flest sistaplatser i Eurovision. Det hjälper inte direkt att vi i år igen fick en 0-poängare av Sverige. Låt oss innerligt hoppas att fastighetsmarknaden gör bättre ifrån sig.

Sebastian Martens Harung

VD och grundare – Kameo

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *