Kameo blogg

Investeringar som skapar    

Sagan om det privata sparandet – skriven och regisserad av Storbanken

Sagan om det privata sparandet – skriven och regisserad av Storbanken
Kameo Kameo Team

Enligt den alltid lika lättillgängliga informationsoasen Wikipedia så har forskare kunnat påvisa att bankverksamhet fanns i dåvarande Assyrien och Babylonien redan 2000 år före Kristus. Då i form av köpmän som lånade ut säd till jordbrukare. I antikens Grekland förädlades sedan proceduren, insättningar av kapital gjordes tillgängliga och pengar blev bytesobjekt. Modern bankverksamhet anses ha startat under den tidiga renässansens Italien. Folk lämnade då in guld till smeder och fick i gengäld ett kvitto som fungerade som betalmedel.

Vi kan alltså se tillbaka på utlåning och bankverksamhet som en av historiens signifikanta faktorer. Behov av kapital i olika former har alltid funnits. Från säd i Assyrien eller Babylonien 2000 f.kr. till bolån till en villa i Strängnäs eller Norrköping år 2018. En grundläggande förutsättning för detta är att någon har kunskapen och medel att låna ut kapital. Bankernas roll har varit ständigt närvarande och betydelsefull. En huvudroll som inte gått att missa, som Leonardo Dicaprio i Titanic eller Marlon Brando i Gudfadern. Men den som besitter huvudrollen har också makt och krav. I filmens värld i form av högre betalt och större inflytande på produktionen, i det verkliga livet har bankernas huvudroll inneburit livslånga amorteringskrav och villkor som präglat vår privatekonomi. I den ställning som bankerna har det historiskt inte funnits mycket utrymme till alternativ. De har spelat en huvudroll i många människors liv, och bidragit till oro om återbetalningar och försämrade förutsättningar för sparande. Storbanker gör nytta och bidrar med en stabilitet som är svår att förklara bort, men den ökade belåningen har också inneburit ett förhöjt beroende av dess beslut och förändringar.

Storbankerna har genom historien också varit det säkraste sättet att förvara tillgångar, men på senare år har vi bevittnat sparkonton med en ränta som sakta men säkert närmat sig noll. Vilket i praktiken innebär att människor lånar ut kapital till banken gratis. Med den rådande inflationen resulterar det i att vi istället förlorar pengar på att låna ut vårt kapital, snarare än att göra som banken gör i motsatt riktning och ta betalt för att låna ut. Vi lever i en värld av stora tänkare eller som det på senare år kallats, entreprenörer, därför har bankernas roll numer fått konkurrens. Lika självklart som att en film innehåller fler roller än en huvudroll är att privatekonomin gör detsamma.

Ett inslag som genom åren gjort sig populärt är cameo-roller, en statistroll som förekommer i förbifarten och håller sig i bakgrunden. Mest känd är troligtvis Alfred Hitchcock som haft som vana att skriva in sig själv i någon mindre roll i sina egna filmer. Eller varför inte exemplet med Astrid Lindgren som skymtar förbi i Emil i Lönneberga, eller Benny Andersson och Björn Ulvaeus som medverkar i filmen Mamma Mia. Cameo-rollen ska inte ta över, inte sätta standarden med fyrkantiga krav, inte vara i händelsernas centrum. Passande nog finns ett företag som gör just detta för privatsparare, och passande nog heter det företaget Kameo. En vision om att erbjuda privatpersoner möjligheten att investera i företag och fastighetslån till en årsränta mellan 5-15% ligger till grund för att förändra den finansiella marknaden. Kameos roll handlar inte om att stå i centrum, genom att koppla ihop låntagare med långivare skapas en dynamisk matchning mellan utbud och efterfrågan. Låntagare genomgår en smidig och effektiv ansökningsprocess innehållande en gedigen kreditanalys och får därefter redo på om ansökningen uppfyller de krav som Kameo anser lämpliga för att låntagen ska kunna betala tillbaka både lånebelopp och ränta till Kameos investerare. Därefter läggs projektet ut på Kameos plattform och information sammanställs som förmedlas till registrerade investerare. För att registrera dig kostnadsfritt, klicka här. Kameo tar inte ut någon avgift från investerare. Som med alla investeringar finns det risker, därför är det av yttersta vikt att långivare läser igenom varje projekt och därefter gör en bedömning om man själv tycker att projektet är attraktivt och värt att investera i. För att förtydliga detta rekommenderas även att gå in och läsa om risk och avkastning.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *