Kameo blogg

Investeringar som skapar    

Därför kräver företagare en ny typ av finansiering

Därför kräver företagare en ny typ av finansiering
Kameo Kameo Team

Som investerare på Kameo hjälper du företag att växa och utvecklas. Men på vilket sätt egentligen? Varför behöver de ett lån just från dig? Jo, därför att traditionella sätt att få finansiering inte räcker till – här kartlägger vi hur företagare får finansiering idag, var någonstans det brister och hur vi kan lösa det tillsammans!

 

Intresseorganisationen Företagarna gör flera undersökningar varje år för att få veta vad företagare tycker och tänker om olika saker, t.ex. om möjligheterna till finansiering. Och de senaste resultaten, som redovisades i rapporten ”Finansiering för tillväxt och jobb 2016”, var långt ifrån positiva: 49 % tyckte att det var ganska eller mycket svårt att få extern finansiering till den löpande verksamheten och motsvarande siffra för investeringar var hela 59 %! Undersökningen visade också att det absolut vanligaste sättet att finansiera såväl verksamhet som investeringar är genom egen intjäning.

 

Hinder som lägger krokben för företagare

När det gäller just investeringar är extern finansiering ofta det som avgör om en satsning blir av eller inte. Med andra ord: är det problematiskt för företagare att få extern finansiering hämmas tillväxten. Och växer inte företagen skapas inga nya jobb, vilket leder till sämre samhällsekonomi och lågkonjunktur … Så vill vi inte ha det!

Men vad är det som gör att företagare har det svårt med finansieringen? Enligt Företagarna kan det finnas flera förklaringar, t.ex:

  • Det har blivit svårare och/eller dyrare för företag att få banklån.
  • Kunder som inte betalar.
  • Sämre tillgång på riskkapital.
  • Längre betaltider.

Särskilt de ökade kraven för banklån är problematiska, enligt undersökningen: 64 % av de tillfrågade företagen angav att höga krav på säkerhet, som personlig borgen, var det största problemet, men att också faktorer som räntenivå, administration och krångel var bidragande orsaker till att de inte skaffat extern finansiering.

 

Så ska det bli lättare att hitta finansiering

Men om de traditionella banklånen inte räcker till, vilka andra alternativ finns det? Fler än vad man först kan tro! I sin rapport lyfter Företagarna t.ex. upp crowdfunding, blockchain, peer-to-peer och mikrolån som finansieringsformer att satsa på nu och i framtiden. Och ett av deras förslag är just att utöka de alternativa finansieringslösningarna:

“När bankfinansiering upplevs som oåtkomligt för allt fler företagare måste företagare börja se sig om efter alternativa finansieringslösningar. Detta inkluderar utökade möjligheter till så kallad crowdfunding och crowdlending.”

 

Vi på Kameo kan inte annat än hålla med och gör allt vi kan för att fler företag ska kunna ta nästa steg i sin utveckling. Vill du också bidra? Registrera dig som investerare här. Eller är du företagare som vill veta mer om våra lån? Du kan läsa mer och skicka in en snabbansökan här.

 

 


Kameo har tillstånd hos Finansinspektionen och är startat och finansierat av erfarna entreprenörer från Sverige och Norge. Att investera via Kameo ger en hög förväntad avkastning och god säkerhet, men det finns alltid en risk. Läs mer om avkastning och risk på kameo.se
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *