Kameo blogg

Investeringar som skapar    

Crowdfunding: 3 fakta du måste ha koll på!

Crowdfunding: 3 fakta du måste ha koll på!
Kameo Kameo Team

Det finns många olika former och många plattformar att välja mellan när det gäller crowdfunding. I det här inlägget får du koll på tre fakta när det gäller crowdfunding!

 

Crowdfunding är en investeringsform med anor långt bak i tiden, någonting som många inte vet. Nu för tiden är det en etablerad investeringsform, som också erbjuder fördelar för företagen som använder sig av det för att finansiera sin idé. Vi ger dig inblick i några delar du behöver ha koll på när det gäller crowdfunding!

 

4 former av crowdfunding

Man brukar prata om följande former när man pratar om crowdfunding: aktiebaserad, donationsbaserad, belöningsbaserad och lånebaserad. Aktiebaserad crowdfunding innebär att du sätter in en summa pengar och får ett antal aktier som motsvarar din insats. Går det bra för företaget höjs värdet på aktierna, alternativt att man kan vänta sig en avkastning. Donationsbaserad crowdfunding fungerar egentligen mest som en insamling, du hittar ett projekt du vill stötta och donerar en summa pengar. Eventuellt kan du få uppdateringar under projektets gång för att se hur det fortlöper. Belöningsbaserad crowdfunding innebär att du som investerar får en liten belöning. Det är ganska vanligt att man får ett (eller flera) exemplar av den produkt som företaget i fråga vill finansiera. Lånebaserad crowdfunding fungerar ganska mycket som ett lån. Du som investerare kan ses som långivare, eftersom du får tillbaka ränta på de pengar som du har investerat.

 

Läs mer: ”Lånebaserad crowdfunding – något för dig?” 

                 

När blev crowdfunding vanligt?

Crowdfunding är egentligen en ganska gammal affärsmodell (och det är inte konstigt när man tänker på fördelarna)! Redan på 1600-talet användes det för att finansiera boktryckning och senare även för att anlägga offentliga parker. Ett exempel på ett tidigt crowdfundingprojekt är piedestalen som Frihetsgudinnan står på – hela 160 000 personer var med och bidrog (här kan du läsa mer om projektet)! I och med användandet av internet kan man se en kraftig utveckling från 2006 och framåt. I Sverige började crowdfunding förekomma som begrepp under 2008. Sedan dess har en mängd olika plattformar och former tillkommit inriktade på den svenska marknaden.

 

Läs mer: ”Är crowdfunding nästa folkliga sätt att spara?

 

Många plattformar att välja mellan

Det finns många olika plattformar på nätet som riktar in sig mot olika verksamheter. Frågor du behöver funder över är om du vill röra dig på en internationell marknad eller enbart investera i svenska bolag, vilken typ av crowdfunding du vill lägga pengar på och vilket syfte du har med ditt sparande. Behöver du fundera mer över vilken typ av sparande du är intresserad av kan du få tips i förra veckans inlägg: ”Så får du ett sparande anpassat till dina personliga förutsättningar”!

 

Läs mer: ”Crowdfunding x 4 – en introduktion för nybörjaren 

 

Är du intresserad av att investera i fastighetsprojekt samtidigt som du får avkastning på din investering? Kolla in våra aktuella lån här!

 


Kameo har tillstånd hos Finansinspektionen och är startat och finansierat av erfarna entreprenörer från Sverige och Norge. Att investera via Kameo ger en hög förväntad avkastning och god säkerhet, men det finns alltid en risk. Läs mer om avkastning och risk på kameo.se
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *