Kameo blogg

Investeringar som skapar    

Vad är en bra ränta? Jämför i 6 enkla steg [del 1]

Vad är en bra ränta? Jämför i 6 enkla steg [del 1]
Kameo Kameo Team

Ett sparkonto utan ränta är inget kul. Därför är det många svenskar som börjar se sig om efter andra alternativ till det traditionella sparkontot. Men skillnaden på ränta och ränta kan vara stor. Så här jämför du och hittar den bästa för dig!

 

Idag kan du räntespara hos storbanker och nischbanker, men också genom andra alternativ som lånebaserad crowdfunding. Och tvärtemot vad man kan tro så är ränta inte bara en siffra – i så fall hade ju alla valt den högsta och det hade inte funnits så många alternativ. Nej, vilken ränta du får samspelar med flera andra saker och därför är det viktigt att jämföra “vad som ingår” i olika ränteerbjudanden. Lyckligtvis är det enkelt med dessa sex frågor:

 

1. Finns det något sparkrav?

Vissa sparalternativ kräver att du sätter in en viss summa pengar hos dem. Hos Erik Penser Bank får du till exempel sätta in minst 25 000 kr och max 950 000 kr. Men givetvis finns det också alternativ utan, eller nästintill utan, sparkrav. Avanza och Santander har inga begränsningar, medan vi på Kameo har en lägsta gräns på 500 kr för våra crowdfundingprojekt.

 

2. Vad är bindningstiden?

Precis som med telefonabonnemang finns det sparalternativ med och utan bindningstid. Bindningstiden kan i sin tur variera mellan några få månader och flera år.

Sparar du i ett alternativ med bindningstid innebär det att du på något sätt “låser” dina pengar under den perioden – men exakt hur det går till kan skilja sig åt. Hos oss på Kameo binder du dina pengar när du investerar i ett specifikt lån, men pengarna på ditt konto är fria för dig att plocka ut när som helst.

 

3. Rörlig eller bunden ränta?

När du sparar kan dina ränta vara bunden till en viss nivå under en särskild period, eller så kan den vara rörlig och gå såväl upp som ned. Vad som är bäst beror på personlig smak och hur bekväm du känner dig med att förutspå ränteläget.

Observera att detta inte behöver ha något med bindningstid att göra – det finns till exempel sparkonton med bindningstid och rörlig ränta. I Kameos alla projekt finns det dock alltid en bindningstid, med en fast ränta.

 

Läs vidare: Så jämför du olika räntor i 6 enkla steg [del 2]

 


Kameo har tillstånd hos Finansinspektionen och är startat och finansierat av erfarna entreprenörer från Sverige och Norge. Att investera via Kameo ger en hög förväntad avkastning och god säkerhet, men det finns alltid en risk. Läs mer om avkastning och risk på kameo.se
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *