Kameo blogg

Investeringar som skapar    

Bostadsbubbla eller inte? Det är frågan!

Bostadsbubbla eller inte? Det är frågan!
Kameo Kameo Team

Huruvida vi har en bostadsbubbla på gång eller inte är en ständigt återkommande fråga. Vissa menar att en bubbla är oundviklig, andra att den redan börjat spricka, och nu höjs röster för att det inte finns någon bostadsbubbla. För dig som investerar i, eller är intresserad av, fastigheter har vi dykt ner i ämnet för att se vad experterna säger.

 

Men om vi börjar från början. Vad är enkelt beskrivet en bostadsbubbla? Ja, nationalekonomen Joseph Stiglitz har formulerat en beskrivning som många använder sig av. Han menar att vi befinner oss i en bostadsbubbla när priset på bostäder ökar och ökningen inte beror på så kallade ”fundamentala faktorer” som till exempel låga räntor och höjda löner.

 

EU-kommissionen varnar – men det har inte hänt något

När priserna stiger till en nivå där köpare inte kan betala det säljaren vill ha, minskar efterfrågan och priserna sjunker. Det är detta som får bubblan att brista. Bostadsägarna bor plötsligt i luftslott, börjar spara pengar istället för att konsumera och risken för lågkonjunktur ökar.

EU-kommissionen har för sjätte året i rad varnat Sverige för läget på bostadsmarknaden, bland annat för höga och stigande bostadspriser och att de privata skulderna är för höga. De menar också att de åtgärder som vidtagits inte varit tillräckliga för att få den överhettade bostadsmarknaden att svalna. Men om kommissionen varnat i sex år och det fortfarande inte hänt något, kan det vara ett tecken på att vi inte är inne i den traditionella bostadsbubblan?

 

”Det finns ingen bostadsbubbla, bara naturliga prishöjningar”

Den brittiske ekonomiprofessorn David Miles, som själv varnat för en bostadsbubbla tidigare, har gjort en kovändning och gick nyligen ut och sa att det inte finns någon bostadsbubbla och att den höga prisutvecklingen är logisk. Att bostadspriserna i storstäderna ligger rekordhögt är vi alla överens om, men i en intervju i SR ekonomiekot menar David Miles att det i dessa städer, där de välbetalda jobben finns, med stor sannolikhet inte rör sig om en bostadsbubbla.

Han menar istället att det är en naturlig förklaring i kombination med låga räntor, brist på mark och att invånarna har välbetalda jobb och därför har råd att bo dyrare. Istället för en bubbla som spricker tror han att vi kommer att se alternativ till vanliga bolån, exempelvis att husköp finansieras av investerare, istället för enbart pengar av köparen.

 

Fastighetsinvesteringar räknas som ett säkert kort

Bostadsbubbla eller ej. Få kan sia om framtiden. Men när det gäller fastigheter så kan vi åtminstone till viss del förutspå vad som kommer att hända på sikt. Prognoser visar att Sverige fram till 2025 kommer att behöva minst 700 000 bostäder. Det är ett faktum som gör att en fastighetsinvestering, till skillnad från många andra investeringar, faktiskt känns som ett säkert kort.

 

Eller vad tycker du?

 

Läs mer: Fem skäl till att fastigheter är så populärt hos investerare

 


Kameo har tillstånd hos Finansinspektionen och är startat och finansierat av erfarna entreprenörer från Sverige och Norge. Att investera via Kameo ger en hög förväntad avkastning och god säkerhet, men det finns alltid en risk. Läs mer om avkastning och risk på kameo.se
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *