Kameo blogg

Investeringar som skapar    

Attefallshus – komplementsbostäder utan krav på bygglov

Attefallshus – komplementsbostäder utan krav på bygglov
Kameo Kameo Team

Ett alltmer populärt fenomen har på senare år varit byggandet av Attefallshus. Tidigare har det, utan bygglov, gått att uppföra friggebodar som maximalt fått vara 15 kvadratmeter stora. Men sedan 2014 är det nu möjligt att bygga sk. Attefallshus på upptill 25 kvadratmeter. Det som krävs är ett startbesked från byggnadsnämnden. Huset kan brukas som självständig bostad eller som exempelvis förråd eller gäststuga. Trots att inget krav om bygglov finns så behöver två faktorer tas i beaktning vid byggnation: Boverkets byggregler och Boverkets konstruktionsregler. Utöver detta är det inte tillåtet att uppföra ett Attefallshus närmare än 4,5 meter till gränsen till närmsta granne, om inte grannen accepterar detta.

 

Ett Attefallshus kan ha flera funktioner; med amorteringskrav och kontantinsatser i beaktning kan det första bostadsköpet känns långt borta, ett Attefallshus kan vara lösningen! Idén med boendeformen kan också vara attraktiv för personer som vill bo i ett specifikt område, men som kanske inte har möjlighet att köpa en villa eller ett radhus. En av grundtankarna med Attefallshus är att möjliggöra för uthyrning, boendelösningen är alltså inte bara en uppsida för bostadssökande utan även för tomtägaren. Värt att fundera på för den som har en bostad med en rymlig tomt!

 

Vad är då ett Attefall tänker du? Jo, det är efternamnet på dåvarande bostadsminister Stefan Attefall, som gett namn åt denna typ av komplementsbostad. Det kan tyckas vara särskilt intressant eftersom dess föregångare, Friggeboden, bär dåvarande bostadsminister Birgit Friggebos efternamn. För tillfället innehas ämbetet av Peter Eriksson, som till dags datum, i vår vetskap, inte har någon typ av bostad uppkallad efter sig.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *